野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 1:24 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 97 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 二級攀岩或運攀
文章發表於 : 週日 5月 25, 2003 2:05 am 
離線
新手級
新手級

各位大哥大姐, 小弟自4月中上完一級攀岩後覺得非常好玩, 好希望上埋二級攀岩或運攀, 請問有冇好介紹?

另外如果平時想去練習, 唔知有冇人工岩場可從就咁walk-in, 或join做member之類..? 其實我比較enjoy室外攀岩, 但下下要有齊一班有經驗的導師在場實在不容易.

謝謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 5月 25, 2003 2:59 am 
如果你有你的partner, 可以考慮到尖沙咀ymca, 只要你比錢考佢個一級試,
就可以walk in 入去玩, 但每次時間不限, 但要$80, 有d貴

你可以考慮mu 攪的2級班, 比較平, 但2級與1級實在太多不同,我相信我建議你多玩幾個月的練習才上2級, 否則比較吃力

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週日 5月 25, 2003 10:48 am 
離線
新手級
新手級

Thx!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 5月 25, 2003 11:29 am 
離線
新手級
新手級

Teabag前輩, 借問聲你那animated gif是否就是尖咀YMCA? 好正呀!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 5月 25, 2003 12:22 pm 
fat chris 寫:
Teabag前輩, 借問聲你那animated gif是否就是尖咀YMCA? 好正呀!

其實那裡是三家村室內運動場

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週一 5月 26, 2003 1:43 am 
離線
大帽級
大帽級

Christ

假若你有二級運動攀登的証書,你可以到康文署設有石場的地方book線玩
好似石硤尾/順利運動場設有免費的石場
你只要結伴和另一位持有二級運動攀登的朋友前去book一條線就可以

而三家村運動場攀登場係要俾錢的,不過如果多人去book呢個場都唔錯
因為你一book場,就係成間房俾埋你玩(即是有大約五條線俾你玩),又有架生供應,很方便

仲有就係東啟德,都有得玩

茶包講得好o岩,就係一級sport同二級sport很不同,我個人認為都係把攀爬技術/技巧練習好一些才去上二級

仲有一個地方就係King's park Ymca,那裏都有石牆,價錢大約係$90/hrs,
個到有得玩leading,不過想入去玩,你除了有錢仲要參加由YMCA自己搞的考核班合格後才可以玩

二級攀岩你報MU/SCA的課程會較為化算,不過都很耐冇搞二級攀岩課程

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 27, 2003 1:02 am 
新一期的mu 推廣班已經有得報名!

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 27, 2003 9:13 am 
離線
大帽級
大帽級

課程詳情可瀏覽
2003/2004年度攀山運動推廣計劃(第二期)
運動攀登科報名章程

香港攀山總會

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 27, 2003 11:50 pm 
離線
新手級
新手級

萬分感激!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 07, 2003 12:11 am 
離線
新手級
新手級

今晚好happy, 因為放工後走去YMCA做assessment, 俾我pass佐!!

另外我已報了MU的運攀課程, 不過未知抽唔抽到.

非常多謝 TeabagPaper 報料, 下次大家可以一齊去YMCA! :good

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 07, 2003 1:20 am 
離線
Site Admin

今晚好happy, 因為放工後走去YMCA做assessment, 俾我pass佐!!

:wow 恭喜.... :good

係咪近 QE 個樹丫 :? 好高喎 :ohicon :x

另外我已報了MU的運攀課程, 不過未知抽唔抽到.

:sniper :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 07, 2003 9:18 am 
離線
大帽級
大帽級

Chris

不用客氣
你去了那間YMCA丫
京士柏定係尖沙咀那間呢

我都好耐冇去ymca了
有機會一齊去下喇 :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 07, 2003 9:20 am 
離線
大帽級
大帽級

今晚好happy, 因為放工後走去YMCA做assessment, 俾我pass佐!!! :good

pass了之後要多加練習...
技術才有進步丫

同你一齊上攀岩班的女學員有冇一齊考sport climb cert 呢???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 07, 2003 9:54 am 
下次一齊去la!!!!

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 09, 2003 12:21 am 
離線
新手級
新手級

我只係去尖沙咀YMCA. 去King's Park 要有2級證書所以冇我份.

同我一齊上攀岩班個姐姐冇去YMCA因為佢冇我咁早收工, 不過我諗佢遲D都會去補番. BTW, 我地已報了8月26的中大一級山藝班, 到時又可以一齊去玩! 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 09, 2003 10:09 am 
離線
大帽級
大帽級

咁八月見你喇

但係King's park都有得考top rope assessment,但係你在king's park考完都只可以在尖沙咀玩

Anyway, 有機會一齊去玩喇

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 11, 2003 10:56 pm 
離線
吊手岩級
吊手岩級

Paper帶我去

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 12, 2003 10:19 am 
離線
大帽級
大帽級

teddy 寫:
Paper帶我去

嘿嘿
Teddy我要你帶埋”Hand HO”去喎 :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 12, 2003 12:04 pm 
6月22日東啟德去唔去!!!

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 14, 2003 1:36 am 
離線
新手級
新手級

Aiya! 去想去但去唔到呀! 個日約佐同事去海下灣呀!!

早兩曰在毅成買佐對鞋同個harness. 今晚走去YMCA試. 嘩! 原來對攀石鞋真係幫到手. 有D冇大foothold的牆都比我上到! 好正!!

個晚在毅成仲比我撞到亞Ping 幫我地揀到D好野!! :xmas

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 14, 2003 3:15 am 
Aiya! 去想去但去唔到呀! 個日約佐同事去海下灣呀!!

早兩曰在毅成買佐對鞋同個harness. 今晚走去YMCA試. 嘩! 原來對攀石鞋真係幫到手. 有D冇大foothold的牆都比我上到! 好正!!

個晚在毅成仲比我撞到亞Ping 幫我地揀到D好野!! :xmas

我地爬晚上6-11pm

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 14, 2003 1:50 pm 
離線
新手級
新手級

茶包大兄 8) ,一直沒有見過你的真人,好想認識你和跟你學野,所以想去6 月 22 日的東啟德,不過那天可能有function,要7點幾先到,請問是否可以去?我只有一級運動攀登和我只有攀石鞋....請你回覆,17/6 晚上我也會在東啟德的 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 14, 2003 4:29 pm 
Zecca 寫:
茶包大兄 8) ,一直沒有見過你的真人,好想認識你和跟你學野,所以想去6 月 22 日的東啟德,不過那天可能有function,要7點幾先到,請問是否可以去?我只有一級運動攀登和我只有攀石鞋....請你回覆,17/6 晚上我也會在東啟德的 :lol:

我們一班朋友自己玩
有興趣可以join, 但是要share租場$
如果你有興趣可以一起來
唔好講學野, 攀登我都是初哥

回頂端

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 14, 2003 9:11 pm 
離線
大帽級
大帽級

Zecca
你想見茶包個真身
看一看佢個人圖像就得丫

最後由 paper 於 週六 6月 14, 2003 9:12 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 14, 2003 9:11 pm 
離線
大帽級
大帽級

Christ

攀石鞋真係幾有用
啟德個日我們晚上才開始...你能否來???

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 97 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :