野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 7:59 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 1112131415  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 6:16 pm 
離線
新仔級
新仔級

星期日零晨三點才帶著疲累的身軀回家,半小時入睡。夢中一直想著:「六點半要起身呢﹗反正係日間活動,應該不會太辛苦吧﹗」

六點半了﹗三魂還沒回來,好不容易才把這軀殼呼喚起來。幸好背包已經收拾妥當,只欠糧食,稍後買回便可。看看天文台的資訊,這是多雲有雨,紫外線指數0.7。好了﹗是時候出發﹗ :sleep

原來西頁小巴1A可以睡得好舒服,抺抺嘴角的小水點,睜開眼簾,已經到了世外桃源。下車走到老地方茶餐廳,發現一個熟識的面孔,便立即坐下,叫點東西吃。

「為什麼你個背包這麼小?」小湯好奇的問。

一個帶著神秘微笑和低沈聲線的Y哥哥回答:「今日帶Day Pack嘛﹗」

突然之間,想起房祖明和DADA常說的話:「橙色衫既人係唔可以信架﹗小心﹗小心﹗」 :mrgreen:

再者,在皇榜後都沒有提過帶DAY PACK,穿橙衫的人帶DAY PACK都是十分合理。

食了兩份早餐,便去與隊員會合。當見到房祖明後,天色一黑,天啊~~~~~~~~~~~今回中招。自此,世上又多了一個傻仔帶著FULL PACK行DAY TRIP。在印堂灰黑和嚴重滴汗的同時,天空還飛來千千萬萬隻烏鴉,由西頁碼頭跟到大灘才飛走。 :wa

到了基地,房祖明實在太可愛了﹗幫小湯拎三寶﹗HAHAH~~

被踢入會後(其實都係自願的),今回又是一個訓練,我們要爆森呢﹗心想:「之前都有這方面的經驗,問題不會太大呢﹗」走呀﹗走呀﹗

又一個天呀~~~~~~~~~一山還有一山高,掃林還有爆林強。幸好有FRIEND哥打頭陣,否則……

一是不行,一行就被隻火熱紅火蟻(身長約8mm)一大口咬落隻手到,吹佢又吹唔甩,用手fing又插埋隻手去樹技刺,彈佢,佢又夾得更實。一來唔想同佢分屍,二來又有點痛。勁無奈﹗為有一鼓作氣,用一指襌功,將佢彈開﹗可惜,隻小手已經被佢咬了一大口。 :evil:

一路爆林,基本上和玩閃避球沒有分別,不是亂刺突襲,就是樹技直插,先插眼,後插鼻,再界頸。手忙腳亂之際,想愛惜樹木都不得。一次爆林,周身傷痕。汗流浹背,那件馬拉松衫都被動容,他也開始儲汗呢﹗突然,哇﹗有隻鬼手從後把小湯拉住,心想:「跌下去,條命仔凍過水﹗」一鼓作氣,把樹根也緊緊拉住,再而衰,三而竭,沒氣了﹗反正都爆林,不如炸林,唯有出超必,一下狂風掃落葉。MP值和HP值極速下降。此時此刻,一條陰沈沈的樹技悄悄地把鞋帶鬆開,左腳踏右腳,一股P力急速讓小湯瞬間KO。真係P曬K咁O一聲﹗

正所謂男人大丈夫,流汗流血不流淚,跌得落地,就起得翻身。怎料,這個原始森林根本沒有放過小湯的念頭,相反,根本是想把小湯拉到深谷。幾千萬條不明來歷的樹根向著小湯咆哮,彷彿正在守衛他們的國土一樣把小湯緊鎖著,動彈不得。他們甚至連唯一的氧氣也吸盡,一點甜頭也不讓給我們,連毒氣也噴出來。

這刻沒有MP和HP,連道具都拿不到,感到忐忑不安,又是被魔鬼玩弄的時候。「咁辛苦做乜野喎﹗好地地,去叫下跳下,在家吃下豆腐花,都不知幾好。現在身水身汗,汗毛發臭,一雙玉手沾污著永不磨滅的傷痕,真是自作業。呢個MOMENT,真係X交叉YZ﹗」 :(

通常心中的鬼媽媽聲一輪之後,都會有夢中甜筒走出來講野:「作為一個男仔,怎可以敗給女孩子。(傳統的中國大男人思想)。DADA都係間中DA一聲大叫外,都沒有甚麼。如果一個男仔瓜左係到,成何體重﹗」 :!:

又係時候豁出去吧﹗發揮小宇宙,感應、感應再感應,堅持、堅持再堅持,一股熱流由腳底直衝八會穴。我要爆了﹗呯一聲,方圓十里移為平地,即時瞬間轉移,衝上雲霄,脫離困境。

可能反蒸太耐,再加上千年古氣,小湯已經失去嗅覺,但唯一可以肯定的,是GASxBE絕對不能止汗。也許自爆之後,D氣弱左好多,ABS也失靈,亦開始感到毛骨悚然。

此時,我們要爬上一頭大石,為了減輕上石時的負擔,大家都會先把背包放在大石,後爬上來。怎料,呀FRIEND一手把DADA的背包FING過來時,完全中了小湯的右腳上五寸下五寸。因為DADA太有吸引力,再加上無情力、最大力的原則,所以小湯爽到發不出聲,而大家亦沒有注意到這個小插曲。當DADA順利上到大石後,小湯已經不痛了(不過,回家一看,瘀左^_^”)。

再續行程,呼吸聲也跟隨著沈重的腳步而變得急速,連舉手的氣力也沒有,好不容易才滾到那個三角網測站。稍作休息,完全感到有暴寒的現象,好凍、好凍、好鬼凍,心想:「我會唔會今日可以坐直昇機呢?唉……超樣衰﹗話曬有個美麗的DADA在﹗唉﹗唔知會唔會係到瓜左﹗唔知一陣個採排點﹗唔知張二級山藝CERT會點﹗唔知大家又會點諗﹗唔知我萬一瓜左,親朋冇左我會點﹗唔知可以點做好﹗唔知點解好多個唔知﹗好亂﹗好混亂﹗」(這回真係要搵bonnie做下心理輔導)

大家又要起行了﹗小湯勉強地企起來,可是……唔企唔知企唔到,一企就知時運遭,心想:「這刻要冷靜,一定要冷靜﹗真係唔想上報紙,人生在世,小弟還有好多野未做。另一方面,如果咁樣喪定落去,應該三分鐘內會中暑暈倒,一定會係WA第一個REAL CASE的人(唔知係唔係),而如果真係咁樣暈左,係當時的山形地勢中,大家就算想救我,都超級困難,我是死定的。再加上,大家都應該和我差不多,身體都會疲憊不堪,CHRIS亦有點不適,大家根本沒有可能承擔我和背包的重量,所以我還是一百巴仙死定。再者,我這樣一暈,深怕對大家做成永不磨滅的陰影。如果我又真係唔小心中暑又瓜埋,呢咁好的教練一定會好唔開心。」

因此,痛定思痛,我們要有TEAM WORK,亦要坦承和大家說說自己的情況,因為這樣大家會有更好的心理準備,再者一個病人的思想是十分混亂的,根本沒有清晰的思路。這刻,我要信任我的同伴。

起行時,小湯和房祖明一直在想今日會有甚麼CASE,會不會是其他人都會被橙衫同化呢?怎料﹗?這回真是有CASE﹗就是小弟,而且是確確實實發生在自己身上。

大家果然訓練有素,DADA立即開傘為小湯做了一個陰間,感覺係會舒服好多。經過呀FRIEND的檢查,除了飲水外,就是要食朱古力。

剎那間,多種品牌的朱古力就在眼前,小湯就選了房祖明的朱古力。一排買了很久,次次OUTING都用不著的朱古力,除下包裝,溶溶地,超級樣衰的朱古力,一見真係唔想食。不過,食了兩口,神奇的事就來了。這朱古力彷如仙豆一樣,讓小湯立即恢復能力,精神百倍。勁﹗再加上一口冰液,超正。

這時小湯還感到有點寒冷,幸好有帶後備衣服,用TEMPO抺了身,穿上乾衣,實在好好多。

這回實在要多謝大家救回小命﹗心知大家都會十分擔心,而且天氣酷熱,還是快點起行。呀FRIEND要我和BENSON交換背包,我本來唔想(因為我是FULL PACK好重呢,唔想加重隊友的負擔),但係我還是信任呀FRIEND的專業判斷,把背包交換。

其實,小湯多次問呀FRIEND行程還有多久,其實下回有其他同伴問這個問題,大家要留意下佢,因為小弟當時問這個問題是因為想憑這個答案評估一下自己能否再繼續行程呢﹗

這回我們真正緊急徹退,有一個斜坡,這時呀FRIEND開了條30M大繩,好讓我們安全落斜,大繩真的十分有用呢﹗

的確,信任同伴是最正確的決定。在再行進不久,小湯已經開始抽筋,寒意又回歸。幸好已到達安全地區。

充足的睡覺、水、朱古力、後備衣服、雨傘、三寶及其他緊急用品真是十分重要,沒用時是沒用,有用時沒有就隨是沒命。這回真的要多謝大家呀﹗

回到基地,小弟要去採排,所以要早走。巴士路上,全程睡覺,回家第一件事洗澡,之後又要出去了﹗

後來發現我和chris係同一日生日,屈指一算,當天不宜外出。ahha~

回答一下最後的四個問題:
1a. 係今日又熱又焗既天氣下爆林既時候,你諗緊d咩?
我相信大家看完以上的經歷後都會知我想緊乜野﹗

1b. 有咩令你會跟阿friend條變態佬(佢自己話架咋)繼續行落去?
因為這是一個訓練,既然開始了,就應該要完成。堅持亦是一個信念,而且我們不是只有自己和呀friend,我們是一team人,一齊來,就要一齊走,缺少那個人都不可以。大家的成功才是真正的成功。

2. 完成今日既outing後,這次既經驗會唔會改變你係第一次outing所講既期望?
事實上,我又不是太記得第一次outing講乜。Hahahah!!
當初報山藝是有一個好主要的原因:
因為小弟係一個攝影發燒友,所以好多時會外出影景或帶不同的模特兒到外景拍攝。為了確保外影時的安全和方便拍攝一些相片(如日出、露水等),所以小弟報讀這個課程。當然,我覺得除了一張證書外,這三次outing的經驗真是難能可貴。雖辛苦(絕對苦過dee dee),但可以學到的東西,和相識了一班志同道合的靚仔靚女,絕對是物超所值,遠遠滿足了個人的期望。

(3) 完成這個課程後,對於這項活動會有咩Planning或者發展方向?
其實我甚麼都喜歡嘗試(包括歷奇、攀登、攀岩、化妝、美容、跳舞、攝影等),只要時間夾到,小弟都會參與。(不過最快都要十月中才有空)當然,如果十一月中有三級,時間ok就一定會報呀﹗

(4) 有咩見議可以俾番WA既Trainer同Helper?
我覺得trainer/HELPER的應變能力好高,有實戰經驗之餘,亦有充足的學科知識。既吹得,又玩得。Ahhaha~~真係要俾十個叻和十個贊大家﹗haha
其他建議是:
a.如果有兩個性別的同學參加的活動,可以的話都分別有最少一男一女性別的trainer/helper隨團會更理想。
b.在理論課中,可以詳細講一下如何購買裝備,或者實戰帶同學去購買。 :haha

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 7:38 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

siutommy 寫:
星期日零晨三點才帶著疲累的身軀回家,半小時入睡。夢中一直想著:「六點半要起身呢﹗反正係日間活動,應該不會太辛苦吧﹗」

六點半了﹗三魂還沒回來,好不容易才把這軀殼呼喚起來。幸好背包已經收拾妥當,只欠糧食,稍後買回便可。看看天文台的資訊,這是多雲有雨,紫外線指數0.7。好了﹗是時候出發﹗ :sleep

原來西頁小巴1A可以睡得好舒服,抺抺嘴角的小水點,睜開眼簾,已經到了世外桃源。下車走到老地方茶餐廳,發現一個熟識的面孔,便立即坐下,叫點東西吃。

「為什麼你個背包這麼小?」小湯好奇的問。

一個帶著神秘微笑和低沈聲線的Y哥哥回答:「今日帶Day Pack嘛﹗」

突然之間,想起房祖明和DADA常說的話:「橙色衫既人係唔可以信架﹗小心﹗小心﹗」 :mrgreen:

再者,在皇榜後都沒有提過帶DAY PACK,穿橙衫的人帶DAY PACK都是十分合理。

食了兩份早餐,便去與隊員會合。當見到房祖明後,天色一黑,天啊~~~~~~~~~~~今回中招。自此,世上又多了一個傻仔帶著FULL PACK行DAY TRIP。在印堂灰黑和嚴重滴汗的同時,天空還飛來千千萬萬隻烏鴉,由西頁碼頭跟到大灘才飛走。 :wa

到了基地,房祖明實在太可愛了﹗幫小湯拎三寶﹗HAHAH~~

被踢入會後(其實都係自願的),今回又是一個訓練,我們要爆森呢﹗心想:「之前都有這方面的經驗,問題不會太大呢﹗」走呀﹗走呀﹗

又一個天呀~~~~~~~~~一山還有一山高,掃林還有爆林強。幸好有FRIEND哥打頭陣,否則……

一是不行,一行就被隻火熱紅火蟻(身長約8mm)一大口咬落隻手到,吹佢又吹唔甩,用手fing又插埋隻手去樹技刺,彈佢,佢又夾得更實。一來唔想同佢分屍,二來又有點痛。勁無奈﹗為有一鼓作氣,用一指襌功,將佢彈開﹗可惜,隻小手已經被佢咬了一大口。 :evil:

一路爆林,基本上和玩閃避球沒有分別,不是亂刺突襲,就是樹技直插,先插眼,後插鼻,再界頸。手忙腳亂之際,想愛惜樹木都不得。一次爆林,周身傷痕。汗流浹背,那件馬拉松衫都被動容,他也開始儲汗呢﹗突然,哇﹗有隻鬼手從後把小湯拉住,心想:「跌下去,條命仔凍過水﹗」一鼓作氣,把樹根也緊緊拉住,再而衰,三而竭,沒氣了﹗反正都爆林,不如炸林,唯有出超必,一下狂風掃落葉。MP值和HP值極速下降。此時此刻,一條陰沈沈的樹技悄悄地把鞋帶鬆開,左腳踏右腳,一股P力急速讓小湯瞬間KO。真係P曬K咁O一聲﹗

正所謂男人大丈夫,流汗流血不流淚,跌得落地,就起得翻身。怎料,這個原始森林根本沒有放過小湯的念頭,相反,根本是想把小湯拉到深谷。幾千萬條不明來歷的樹根向著小湯咆哮,彷彿正在守衛他們的國土一樣把小湯緊鎖著,動彈不得。他們甚至連唯一的氧氣也吸盡,一點甜頭也不讓給我們,連毒氣也噴出來。

這刻沒有MP和HP,連道具都拿不到,感到忐忑不安,又是被魔鬼玩弄的時候。「咁辛苦做乜野喎﹗好地地,去叫下跳下,在家吃下豆腐花,都不知幾好。現在身水身汗,汗毛發臭,一雙玉手沾污著永不磨滅的傷痕,真是自作業。呢個MOMENT,真係X交叉YZ﹗」 :(

通常心中的鬼媽媽聲一輪之後,都會有夢中甜筒走出來講野:「作為一個男仔,怎可以敗給女孩子。(傳統的中國大男人思想)。DADA都係間中DA一聲大叫外,都沒有甚麼。如果一個男仔瓜左係到,成何體重﹗」 :!:

又係時候豁出去吧﹗發揮小宇宙,感應、感應再感應,堅持、堅持再堅持,一股熱流由腳底直衝八會穴。我要爆了﹗呯一聲,方圓十里移為平地,即時瞬間轉移,衝上雲霄,脫離困境。

可能反蒸太耐,再加上千年古氣,小湯已經失去嗅覺,但唯一可以肯定的,是GASxBE絕對不能止汗。也許自爆之後,D氣弱左好多,ABS也失靈,亦開始感到毛骨悚然。

此時,我們要爬上一頭大石,為了減輕上石時的負擔,大家都會先把背包放在大石,後爬上來。怎料,呀FRIEND一手把DADA的背包FING過來時,完全中了小湯的右腳上五寸下五寸。因為DADA太有吸引力,再加上無情力、最大力的原則,所以小湯爽到發不出聲,而大家亦沒有注意到這個小插曲。當DADA順利上到大石後,小湯已經不痛了(不過,回家一看,瘀左^_^”)。

再續行程,呼吸聲也跟隨著沈重的腳步而變得急速,連舉手的氣力也沒有,好不容易才滾到那個三角網測站。稍作休息,完全感到有暴寒的現象,好凍、好凍、好鬼凍,心想:「我會唔會今日可以坐直昇機呢?唉……超樣衰﹗話曬有個美麗的DADA在﹗唉﹗唔知會唔會係到瓜左﹗唔知一陣個採排點﹗唔知張二級山藝CERT會點﹗唔知大家又會點諗﹗唔知我萬一瓜左,親朋冇左我會點﹗唔知可以點做好﹗唔知點解好多個唔知﹗好亂﹗好混亂﹗」(這回真係要搵bonnie做下心理輔導)

大家又要起行了﹗小湯勉強地企起來,可是……唔企唔知企唔到,一企就知時運遭,心想:「這刻要冷靜,一定要冷靜﹗真係唔想上報紙,人生在世,小弟還有好多野未做。另一方面,如果咁樣喪定落去,應該三分鐘內會中暑暈倒,一定會係WA第一個REAL CASE的人(唔知係唔係),而如果真係咁樣暈左,係當時的山形地勢中,大家就算想救我,都超級困難,我是死定的。再加上,大家都應該和我差不多,身體都會疲憊不堪,CHRIS亦有點不適,大家根本沒有可能承擔我和背包的重量,所以我還是一百巴仙死定。再者,我這樣一暈,深怕對大家做成永不磨滅的陰影。如果我又真係唔小心中暑又瓜埋,呢咁好的教練一定會好唔開心。」

因此,痛定思痛,我們要有TEAM WORK,亦要坦承和大家說說自己的情況,因為這樣大家會有更好的心理準備,再者一個病人的思想是十分混亂的,根本沒有清晰的思路。這刻,我要信任我的同伴。

起行時,小湯和房祖明一直在想今日會有甚麼CASE,會不會是其他人都會被橙衫同化呢?怎料﹗?這回真是有CASE﹗就是小弟,而且是確確實實發生在自己身上。

大家果然訓練有素,DADA立即開傘為小湯做了一個陰間,感覺係會舒服好多。經過呀FRIEND的檢查,除了飲水外,就是要食朱古力。

剎那間,多種品牌的朱古力就在眼前,小湯就選了房祖明的朱古力。一排買了很久,次次OUTING都用不著的朱古力,除下包裝,溶溶地,超級樣衰的朱古力,一見真係唔想食。不過,食了兩口,神奇的事就來了。這朱古力彷如仙豆一樣,讓小湯立即恢復能力,精神百倍。勁﹗再加上一口冰液,超正。

這時小湯還感到有點寒冷,幸好有帶後備衣服,用TEMPO抺了身,穿上乾衣,實在好好多。

這回實在要多謝大家救回小命﹗心知大家都會十分擔心,而且天氣酷熱,還是快點起行。呀FRIEND要我和BENSON交換背包,我本來唔想(因為我是FULL PACK好重呢,唔想加重隊友的負擔),但係我還是信任呀FRIEND的專業判斷,把背包交換。

其實,小湯多次問呀FRIEND行程還有多久,其實下回有其他同伴問這個問題,大家要留意下佢,因為小弟當時問這個問題是因為想憑這個答案評估一下自己能否再繼續行程呢﹗

這回我們真正緊急徹退,有一個斜坡,這時呀FRIEND開了條30M大繩,好讓我們安全落斜,大繩真的十分有用呢﹗

的確,信任同伴是最正確的決定。在再行進不久,小湯已經開始抽筋,寒意又回歸。幸好已到達安全地區。

充足的睡覺、水、朱古力、後備衣服、雨傘、三寶及其他緊急用品真是十分重要,沒用時是沒用,有用時沒有就隨是沒命。這回真的要多謝大家呀﹗

回到基地,小弟要去採排,所以要早走。巴士路上,全程睡覺,回家第一件事洗澡,之後又要出去了﹗

後來發現我和chris係同一日生日,屈指一算,當天不宜外出。ahha~

回答一下最後的四個問題:
1a. 係今日又熱又焗既天氣下爆林既時候,你諗緊d咩?
我相信大家看完以上的經歷後都會知我想緊乜野﹗

1b. 有咩令你會跟阿friend條變態佬(佢自己話架咋)繼續行落去?
因為這是一個訓練,既然開始了,就應該要完成。堅持亦是一個信念,而且我們不是只有自己和呀friend,我們是一team人,一齊來,就要一齊走,缺少那個人都不可以。大家的成功才是真正的成功。

2. 完成今日既outing後,這次既經驗會唔會改變你係第一次outing所講既期望?
事實上,我又不是太記得第一次outing講乜。Hahahah!!
當初報山藝是有一個好主要的原因:
因為小弟係一個攝影發燒友,所以好多時會外出影景或帶不同的模特兒到外景拍攝。為了確保外影時的安全和方便拍攝一些相片(如日出、露水等),所以小弟報讀這個課程。當然,我覺得除了一張證書外,這三次outing的經驗真是難能可貴。雖辛苦(絕對苦過dee dee),但可以學到的東西,和相識了一班志同道合的靚仔靚女,絕對是物超所值,遠遠滿足了個人的期望。

(3) 完成這個課程後,對於這項活動會有咩Planning或者發展方向?
其實我甚麼都喜歡嘗試(包括歷奇、攀登、攀岩、化妝、美容、跳舞、攝影等),只要時間夾到,小弟都會參與。(不過最快都要十月中才有空)當然,如果十一月中有三級,時間ok就一定會報呀﹗

(4) 有咩見議可以俾番WA既Trainer同Helper?
我覺得trainer/HELPER的應變能力好高,有實戰經驗之餘,亦有充足的學科知識。既吹得,又玩得。Ahhaha~~真係要俾十個叻和十個贊大家﹗haha
其他建議是:
a.如果有兩個性別的同學參加的活動,可以的話都分別有最少一男一女性別的trainer/helper隨團會更理想。
b.在理論課中,可以詳細講一下如何購買裝備,或者實戰帶同學去購買。 :haha

閱~
好多字喎...... 睇得出星期日既戰況何等激烈
點解你成日讚DADA靚既既?! 呵呵呵~ :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 10:53 pm 
離線
新手級
新手級

又一篇驚世駭俗的文章 :good
原來弟兄姊妹中有如此這麼多騷人墨客
佩服佩服 :woooo
ps: 下次小湯同chrischris出山記得查通勝啦 :beatu

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:12 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

今次lee 個outing 真係帶比你地好大ge 感受啊~~起出望外~~ :mrgreen:

引言回覆:

天色一黑,天啊~~~~~~~~~~~今回中招。自此,世上又多了一個傻仔帶著FULL PACK行DAY TRIP。在印堂灰黑和嚴重滴汗的同時,天空還飛來千千萬萬隻烏鴉,由西頁碼頭跟到大灘才飛走。

lee 幾句真係超愛~~!! :mrgreen:

引言回覆:
一股P力急速讓小湯瞬間KO。真係P曬K咁O一聲

好野~~好彩你個面都仲係咁靚仔~~

引言回覆:
這刻沒有MP和HP,連道具都拿不到,感到忐忑不安,又是被魔鬼玩弄

睇來隻魔鬼一定係橙色嫁啦~~哈哈

引言回覆:
因為DADA太有吸引力,話曬有個美麗的DADA在,

我認同小信哥講ge 野啊~~哈哈~~
如果D 人只係睇lee 一個文章而又末見過真人一定覺得DADA 係一個好有吸引力ge 人啊~~ :mrgreen:

引言回覆:
在再行進不久,小湯已經開始抽筋,寒意又回歸。幸好已到達安全地區。

充足的睡覺、水、朱古力、後備衣服、雨傘、三寶及其他緊急用品真是十分重要,沒用時是沒用,有用時沒有就隨是沒命。

天意來ge~~個天想你知~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:38 am 
離線
活躍級
活躍級

chrischrisc 寫:
VIP1217 寫:
見到你地個個係完左班之後都咁支持依個forum
用咁多時間打番d經歷出黎
我真係老懷安慰 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

曬傷ge話睇下阿Y的推介啦
http://www.wa.com.hk/waclub/viewtopic.php?t=6149

唔該晒Vincent!唔該晒阿Why!我會去睇睇的,thanks!!!

支嘢今日即刻去買,雪凍後即用,真係好舒服呀,果然無介紹錯!!
但我諗我真係曬傷咗...真係好傷...塊面仍然有d痛,仲超級乾... :cry: :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 好佩服你地
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:39 am 
離線
新仔級
新仔級

哈哈~~我睇完你地寫嘅論文,真係好佩服你地呀~
睇完你地寫嘅野,真係好似親歷奇境咁~
攪到我都好想去玩玩爆林呀 :wa

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 好佩服你地
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:43 am 
離線
活躍級
活躍級

勞仔 寫:

所以有機會你一定要嚟!! 2:!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:48 am 
離線
活躍級
活躍級

哈哈,真厲害,一篇比一篇長呢! 但事實上我地係星期日outing所經驗的,相信再多十萬字都不能完全表達,只有親身體驗才感受到呢!

這兩天看著兩隻腳上的瘀傷,感覺很奇怪,問自己究竟為什麼要攪到自己咁樣,連裙都唔敢著,唯一的答案就係"我鍾意山",由三年前第一次行山時就暗戀著,而報山藝既課程只係由暗戀變成明戀,經過這幾次outing後,更變成痴戀,山俾我有舒服既感覺,無盡既自由同廣闊既空間,無限既挑戰,仲有很多很多既提示,雖然有時係無奈同危險,但我完完全全地接受,享受這一切! 這亦都答了阿friend所問既問題為何仍要斷續行上去!

感動既就好似Tommy所講,真的切切實實感受到我地係一條Team,係爆林既時候,除了隊友之外無人會幫到你,我地全程互相支持,互相鼓勵,一齊笑,一齊擔心,一齊解決問題,絕對信任大家,亦都感受到大家既感受,人與人之間既距離,原來可以這麼接近,真的很感動!對於Tommy,我真的覺得很抱歉,我以為你同房生係WABoard既常客,所以沒有提你Day trip equipment,淨係約左你時間地點,好對唔住,我地一直係隊友,我有責任提你!同埋,這令我知道一件以為很少既事可以去到這麼嚴重,好似Chris所講應該要好好反省!

由第一次outing開始我一直抱著一個心態就係只要做到唔好拖累隊友已經係我既目標,但經過這次outing,我相信我多番d信心,我應該可以做得好d,好多謝阿Friend,阿Why同Vincent俾多呢次經驗我,這次真係好值得,無去既真係很可惜呢 :mrgreen:

(haha,都係無佢地寫得咁長!)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:53 am 
離線
活躍級
活躍級

Hilda 寫:
哈哈,真厲害,一篇比一篇長呢! 但事實上我地係星期日outing所經驗的,相信再多十萬字都不能完全表達,只有親身體驗才感受到呢!

這兩天看著兩隻腳上的瘀傷,感覺很奇怪,問自己究竟為什麼要攪到自己咁樣,連裙都唔敢著,唯一的答案就係"我鍾意山",由三年前第一次行山時就暗戀著,而報山藝既課程只係由暗戀變成明戀,經過這幾次outing後,更變成痴戀,山俾我有舒服既感覺,無盡既自由同廣闊既空間,無限既挑戰,仲有很多很多既提示,雖然有時係無奈同危險,但我完完全全地接受,享受這一切! 這亦都答了阿friend所問既問題為何仍要斷續行上去!

感動既就好似Tommy所講,真的切切實實感受到我地係一條Team,係爆林既時候,除了隊友之外無人會幫到你,我地全程互相支持,互相鼓勵,一齊笑,一齊擔心,一齊解決問題,絕對信任大家,亦都感受到大家既感受,人與人之間既距離,原來可以這麼接近,真的很感動!對於Tommy,我真的覺得很抱歉,我以為你同房生係WABoard既常客,所以沒有提你Day trip equipment,淨係約左你時間地點,好對唔住,我地一直係隊友,我有責任提你!同埋,這令我知道一件以為很少既事可以去到這麼嚴重,好似Chris所講應該要好好反省!

由第一次outing開始我一直抱著一個心態就係只要做到唔好拖累隊友已經係我既目標,但經過這次outing,我相信我多番d信心,我應該可以做得好d,好多謝阿Friend,阿Why同Vincent俾多呢次經驗我,這次真係好值得,無去既真係很可惜呢 :mrgreen:

完全同意呢!!
Hilda,你嫁咗俾個山之後,個名就要改為"山李曉達"了!! :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:00 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

Hilda 寫:

哈哈,睇黎你ge另一半都係山架啦 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
小弟的母親大人都成日話我有舒服的家唔留住,卻去出面''捱苦''
雖然係辛苦的,但快樂呢~~[唔計中毒果下 :wa :wa ]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:04 am 
離線
活躍級
活躍級

friend 寫:

引言回覆:

如果D 人只係睇lee 一個文章而又末見過真人一定覺得DADA 係一個好有吸引力ge 人啊~~ :mrgreen:

這句好似好有問題.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:05 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

Hilda 寫:
friend 寫:

引言回覆:

唔緊要啦 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
有人"讚"緊你呢

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:18 am 
離線
活躍級
活躍級

引言回覆:
"對於Tommy,我真的覺得很抱歉,我以為你同房生係WABoard既常客,所以沒有提你Day trip equipment,淨係約左你時間地點,好對唔住,我地一直係隊友,我有責任提你!同埋,這令我知道一件以為很少既事可以去到這麼嚴重,好似Chris所講應該要好好反省!"

Hilda,其實我地全隊都要反省,大家都有學習呢!無須太過自責呀! :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:26 am 
離線
活躍級
活躍級

我已經有61篇文章,唔知幾時唔駛做"新手級"呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 6:47 am 
離線
Site Admin

我已經有61篇文章,唔知幾時唔駛做"新手級"呢?

但我地要既係有質素既留言喎 :hehehe :typing

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 8:22 am 
離線
蚺蛇級
蚺蛇級

勞仔 寫:

:mrgreen: 獅地算小兒科喇,不過係咁熱的天氣爆係辛苦好多,遲d
去d係爆極都爆唔完果d仲開心 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 8:27 am 
離線
蚺蛇級
蚺蛇級

VIP1217 寫:
Hilda 寫:

哈哈,睇黎你ge另一半都係山架啦 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
小弟的母親大人都成日話我有舒服的家唔留住,卻去出面''捱苦''
雖然係辛苦的,但快樂呢~~[唔計中毒果下 :wa :wa ]

你們仲有d毒未中,就係比賽毒,果d毒係你玩左一年之後,就年年都想玩,
每個比賽都想玩,又唔知點解的,好恐怖,又辛苦 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 10:14 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

GNAH 寫:
勞仔 寫:

:mrgreen: 獅地算小兒科喇,不過係咁熱的天氣爆係辛苦好多,遲d
去d係爆極都爆唔完果d仲開心 :lol:

大埔果邊近大尾篤有個地方叫 黃竹角嘴 (唔知有冇寫錯名, 個音一定岩), 果邊極小人行,所以d路唔係咁明顯,甚至容易迷路(雖然知道大尾篤在哪個方向,知到要點行,但不易走出去)如果有爆林引既搵日(冬季安全d)約多d人一齊爆啦, 呵呵呵.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 10:17 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

GNAH 寫:
VIP1217 寫:
Hilda 寫:

你們仲有d毒未中,就係比賽毒,果d毒係你玩左一年之後,就年年都想玩,
每個比賽都想玩,又唔知點解的,好恐怖,又辛苦 :twisted:

eg,毅行者, 苗圃行動挑戰12小時, 雷利, 環島行........ 呵呵呵^^
有興趣既試下做路人甲, 感受一下氣氛, 包你愛上這些 "大型活動"

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 11:18 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

VIP1217 寫:
Hilda 寫:
friend 寫:

引言回覆:

唔緊要啦 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
有人"讚"緊你呢

傻啦, 真人吸引力大過文章所講的, 呵呵呵......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 11:22 am 
離線
新仔級
新仔級

袁小信 寫:
點解你成日讚DADA靚既既?! 呵呵呵~

你唔覺得咩?hahaha~~~我地個個都係靚仔靚女呀~~~

friend 寫:

事實上都係﹗在理論上,每個人化左妝會仲靚﹗haha~~

Hilda 寫:

如果真係有十萬字,已經厚過麵包樹上的女人了﹗...hahaa~~我們都可以出書﹗ahah~

Hilda 寫:

又一段淒美的愛情故事﹗ahah~~

Hilda 寫:
對於Tommy,我真的覺得很抱歉,我以為你同房生係WABoard既常客,所以沒有提你Day trip equipment,淨係約左你時間地點,好對唔住,我地一直係隊友,我有責任提你!同埋,這令我知道一件以為很少既事可以去到這麼嚴重,好似Chris所講應該要好好反省!

其實大家都唔知要咁做,所以冇話誰對誰錯,相反,大家經一事,長一智﹗現在是平平安安﹗and 各位同胞,我們要向前看﹗ahahhaha~~~ don"t worry !!! be happy!!

Hilda 寫:

長短不是一個問題﹗hahaha~~

Hilda,你嫁俾個山之後,個名就要改為"山李曉達"了!! :lol: :lol:

正~~~hahaah~~山李打打~~~ 但 :wa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 但... 好似...好....hahahaha~~~

後記:
1. 唔知點解三次outing買d包都好似冇食過咁﹗
2. 回家後,身體一遇熱就超痕,洗澡後都係一樣﹗
3. 隻手就超黑,隻腳就超白
4. 條頸曬傷左少少
5. 右腳四頭肌,now還酸溜溜﹗
6. 四肢無力,但又唔係病
7. d頭髮好似......燒焦左d味....
8. 其實好like玩比賽,但唔知點參加和...自己體力得唔得。
9. 下回一定要爆多d林......hahaha~~~ 多d人會好d

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 12:49 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

siutommy 寫:

後記:
1. 唔知點解三次outing買d包都好似冇食過咁﹗
2. 回家後,身體一遇熱就超痕,洗澡後都係一樣﹗
3. 隻手就超黑,隻腳就超白
4. 條頸曬傷左少少
5. 右腳四頭肌,now還酸溜溜﹗
6. 四肢無力,但又唔係病
7. d頭髮好似......燒焦左d味....
8. 其實好like玩比賽,但唔知點參加和...自己體力得唔得。
9. 下回一定要爆多d林......hahaha~~~ 多d人會好d

2, 曬傷既徵兆之一
3, 短衫長褲
4, 頸背既皮膚好嫩, 易曬傷
5, 拉筋會好d
6, 倦就抖多d啦
8, 想玩大型活動(總之有慈善成份的比賽都唔好叫比賽, 叫活動會好d, 照這個說法其實香港係冇乜同山有關既比賽, 只有活動) 既呢度大把人陪你, 至於體能嘛......係練出來的^^
9, 爆林預埋我, 呵呵呵

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:18 pm 
離線
活躍級
活躍級

咁多人去爆林....個山會好慘.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 1:48 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

Hilda 寫:

非必要我地都仲盡唔好爆啦....
Leave No Trace 呢 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 23, 2008 4:40 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

VIP1217 寫:
Hilda 寫:

非必要我地都仲盡唔好爆啦....
Leave No Trace 呢 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

唔唔, 都岩既, 但爆得有技巧一D, 盡量唔折斷花草樹木, 而且所有人集中行一條路, 咁做即使係爆都冇咁傷個環境

爆林呢家野咁深體驗, 間中一次好喇, 爆得太密冇意思

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 1112131415  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :