野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週二 4月 30, 2024 12:04 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678910 ... 15  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 11:50 am 
離線
新仔級
新仔級

房祖名 寫:
尋晚不停咁諗有咩可以俾一班地獄導師考,
有幾個諗頭:

1. 模擬同伴遺失所有裝備
2. 同伴失蹤
3. 其中一個cp係死路
4. 行進間緊急撤退
5. 隊友間有衝突

大家可以ge話帶多d糧水,
行進間多留意同伴及導師ge異常舉動,
搵埋撤退路線,
切勿讓"某d人"有機可乘! :sniper

哈 呢d case幾大挑戰性

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 12:12 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

房祖名 寫:
尋晚不停咁諗有咩可以俾一班地獄導師考,
有幾個諗頭:

1. 模擬同伴遺失所有裝備
2. 同伴失蹤
3. 其中一個cp係死路
4. 行進間緊急撤退
5. 隊友間有衝突

大家可以ge話帶多d糧水,
行進間多留意同伴及導師ge異常舉動,
搵埋撤退路線,
切勿讓"某d人"有機可乘! :sniper

房生, 好計喎, 雖然D陰濕野唔係我篇出黎, 純粹係阿靚仔WHY既意見, 但我會改進你諗到的再加鹽加醋, 之後向阿WHY提議

例如同伴失蹤前偷晒你地D地圖,之後失蹤的人平安落山,反而大隊在山上迷路 、隊友之間有衝突,但導師介入後三方人開片、在山上放一件極唔起眼的東西, 之後用野外定向技術找出, 但要爆林爆到離晒譜 (例如野外定向區有些柱, 可能需要爆林在一級班沒找出的, 可以試下找找)

如果唔係以安全為由, 可以恐怖D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 12:25 am 
離線
新仔級
新仔級

安全回家 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:06 am 
離線
新仔級
新仔級

雞雞 寫:

報到!安全回家及清洗完畢。

家,真是最舒服~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:12 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

isaac 寫:
雞雞 寫:

家,真是最舒服~

哈哈,我食緊公仔面 :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:35 am 
離線
活躍級
活躍級

VIP1217 寫:
isaac 寫:
雞雞 寫:

家,真是最舒服~

哈哈,我食緊公仔面 :mrgreen: :mrgreen:

我都搞掂晒,清潔晒全裝備,仲飲埋冰凍嘅可樂添! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 3:29 am 
離線
新手級
新手級

乜都洗乾淨 重多泥沙過第一次

去時32磅 俾人食咗個晚餐 返到屋企又係32磅

即係個晚餐重量 等同帶返屋企嘅泥沙 + 水

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 10:52 am 
離線
活躍級
活躍級

Samuel 寫:
乜都洗乾淨 重多泥沙過第一次

去時32磅 俾人食咗個晚餐 返到屋企又係32磅

即係個晚餐重量 等同帶返屋企嘅泥沙 + 水

你地就好la,洗哂野,我仲係度掙扎咁......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 11:43 am 
離線
Site Admin

昨晚大家表現很好,個個人煮飯都有一手,走佬又夠快,有十個叻:goodar
辛苦了大家回家執背囊,同埋清潔。(係呢個天清潔係有個難度,特別係HK人既屋企地方細細) :bounce

係呢~~

1. 真實既Case個感受如何?同平時既感覺有咩分別呢?
  2. 如果昨晚到今晚都好天,你又會如何呢?
  3. 你下次遇到同樣或近似既個案你又如何決定取捨呢?

最壞的打算;最好的準備!

最後由 sze 於 週日 6月 29, 2008 12:05 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 11:49 am 
離線
活躍級
活躍級

今朝係咁落雨,仲行埋雷添 :flash ...撤退是明智! :hehehe

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:19 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

lee 個二級班真係咩事都會發生啊~~ :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:31 pm 
離線
新仔級
新仔級

sze 寫:
昨晚大家表現很好,個個人煮飯都有一手,走佬又夠快,有十個叻:goodar
辛苦了大家回家執背囊,同埋清潔。(係呢個天清潔係有個難度,特別係HK人既屋企地方細細) :bounce

係呢~~

[*]真實既Case個感受如何?同平時既感覺有咩分別呢?
感受呢.作為學員.有d失望.覺得都去到呢個位都唔爭在啦.
作為leader.做呢個決定我會明點解.
我開頭都以為係平時case咁.但當debriefing個陣.比choice我地去簡走定唔走.就feel到呢個係real case

[*]如果昨晚到今晚都好天,你又會如何呢?
天氣都predict唔到.
我唔會覺得自己決定錯.還是安全最緊要.

[*]你下次遇到同樣或近似既個案你又如何決定取捨呢?
有可能未出發前已經cancel左呢次活動.另扎吉日

C~~睇下我幾乖.答你問題.呵呵

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:34 pm 
離線
吊手岩級
吊手岩級

皇榜

考核日期如下,以下有三個日子請墳寫可出席的日期,並在以下日子填上自己的的名字
並PM我你的中文全名及別名 :mrgreen: 極度歡迎你地3次都出席 :twisted:

集合地點: 待定(網上公布)
時間: 9:00am - 5:00pm

(一) 6/7/2008 (日)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

(二) 13/7/2008 (日)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

(三) 20/7/2008 (日)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

咬緊牙關 落場後只須盡力去跑
有成功 有失敗 但不要放棄~!!
本門內功,山形地勢 2:!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 1:37 pm 
離線
新手級
新手級

昨晚的case比早幾次的狼狽得多,這正是現實與模擬的分別。沒有時間給你慢慢準備,慢慢收拾,所以任何時間都要make yourself ready 及 be prepared。這是一次難得的booking。也正因為狼狽,給予大家反思日後可再作改善的地方。

正如昨晚Chris所講,下決定是最困難的。昨晚大家都面對個人意願及整體的考慮而作出決定。

但無論如何,任何時間我們都應該將「安全」放在第一位 ── 是「整體的安全」。

最緊要記著 ── 要有下次。去完可以再去,不要將這次作為這一生之中最後的一次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 2:28 pm 
離線
活躍級
活躍級

[quote="稻草人"]皇榜

考核日期如下,以下有三個日子請墳寫可出席的日期,並在以下日子填上自己的的名字
並PM我你的中文全名及別名 :mrgreen: 極度歡迎你地3次都出席 :twisted:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 3:48 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

很高與同大家一起經歷呢個咁精彩的二級班.

呢几次outing, 比我感覺到你地好利害, 好團結. 係一班好有heart的行山佬呀heehee.

下次outing, 大家繼續努力呀, 希望掉到更, 同到你地一齊出outing啦^^

安全真係最重要. 大家平安上山, 安全落山, 一個都不能少 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://hk.myblog.yahoo.com/stanliris/index?l=f&id=28

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 4:13 pm 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞(maybe)
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 5:30 pm 
離線
活躍級
活躍級

皇榜

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 6:58 pm 
離線
吊手岩級
吊手岩級

皇榜

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

咬緊牙關 落場後只須盡力去跑
有成功 有失敗 但不要放棄~!!
本門內功,山形地勢 2:!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 我係勞仔
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 11:07 pm 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 11:10 pm 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6.
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 11:32 pm 
離線
新仔級
新仔級

sze 寫:

係呢~~

1.)真實case比模擬好,因為模擬我會抱著玩的心態去進行!! :?
雖然行山時絕對唔想遇上真實case,但係尋晚嘅case係絕對值得學習
2.)我明白天有不測之風雲呢個道理,所以唔會覺得可惜,而且呢次緊急撤退後,
我可以有更多時間準備考核,可以以更好的狀態去把事情做得更好!!!
3.)因應a時間、b地點、c活動性質及d各人狀況而決定是否取消活動!
a:時間,日間與夜間的活動就算於同一地方,時間的影響亦可以有很大的分別
b:地點,括除時間外,就是要看我們所處身的地點是否一處安全及可以繼續活
動的地方。
c:活動性質:如果時間及地點亦許可繼續活動,我就會看活動性質,如果只是
一次同樂日,就不如撤退,因為可以減低風險,如果是一次訓練,我會繼續
進行。(但還是要看看現場有可能出現什麼危險而作決定)
d.各人狀況:(如時間及地點亦安全)這個要看看各人有沒有足夠的準備(例如後
備食糧及替換的衣服),如果沒有,我亦會選擇撤退,如果有,我就會留意他
們的狀況及評估他們的經驗是否可以 再進行活動。
以上純粹小弟的愚見~.~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 6月 29, 2008 11:51 pm 
離線
Site Admin

請各位同學, 報名出席意願時, 請必須 quote 最 updated (即最後貼出)的一個相關 message, 然後於適當日期上加上你的"寶號".

注意的是, 不要 quote 其他不是最 updated 的那些留言, 否則各位已報名的同學仔的資料, 就會亂晒.

謝謝大家的留意. :hehehe

註 : 之前大家有誤之處, 本人已代作出修正, 請留意睇番有無改錯你的資料. :typing

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 1:33 am 
離線
吊手岩級
吊手岩級

好熱鬧! 好開心! 有班一級同學( issac, 導遊先生, 阿雞...)上二級又有驚又有喜! learn 好多經驗!! SO HAPPY TO SEE THAT
I AM 嘉良, I hope to see you @不久既將來! :)

— ''攀石佬''
登山,不是為了要征服一座高山,而是要挑戰自我。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 1:39 am 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

並PM我你的中文全名及別名 極度歡迎你地3次都出席

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7.
8.
9.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678910 ... 15  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :