野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週日 4月 28, 2024 10:57 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 3456789 ... 15  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 9:27 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

serena 寫:
先比 n 個 :woooo :woooo :woooo 你. :lol:

各位同伴:

為方便大家考試,小弟總結了小小野和大家分享:

考試範疇:
1. 煮食 [必須為乾貨]
2. 起營(包括A字營 <-- 只須起掂你帶黎個營、極速收營)
3. MAP READING(SET MAP、FORWARD BEARING、FIELD BEARING、BACKWARD BEARING、三角定位法、GR、等高線、路程和需時)
4. 收繩法兩個 - Mountaineering Coil, Butterfly Coil

5. 繩結(用途和好處)
平結、單/雙/翻穿八字結、單/雙漁翁結、(單/雙手)稱人結、半結、STOPPER <-- 呢個會係考系統時睇你有無做、雙套結、意大利半結 <-- 呎個都會係考系統個時一齊考、營釘結 <-- 不考營釘結

6. 三個系統

7. 隊形和CASE
用任何CASE前,都要做DRABC
1. 確認現場環境安全(D)
2. 檢查傷者>>> 反應(R)、氣道(A)、呼吸(B)、血液循環(C)

CASE
1. 扭傷
處理:檢查是否出血/ 骨折,再決定是否離開

2. 熱抽
徵狀:疲倦、肌肉抽、暈
處理:去陰間、補水和鹽、按摩

3. 熱衰竭/ 休克
徵狀:面青唇白、皮膚濕冷、脈搏快而弱、呼吸困難、神智不清、口渴、想嘔
處理1:去陰間、給傷者自行補水和鹽、承高下肢
處理2:除衫及用扇降溫,但若傷者出現震顫,應停和蓋氈保暖
處理3:如休克,要禁飲食和盡速送院

4. 中暑
徵狀1:熱衰竭是先兆
徵狀2:皮膚潮紅、乾燥無汗、體溫上升至攝氏40度以上、脈促而強、神智不清
處理:去陰間、維持ABC、除衫、用水連續抹身、撥涼、速送醫院

5. 暴寒
徵狀1:異常寒冷、皮膚蒼白、反應遲鈍、肢體感覺麻木、呼吸、脈搏減弱及減慢、體溫低於攝氏35度、清醒程度下降
徵狀2:顫抖,若體溫低過32度,顫抖會停止
處理:離開當風處、蓋氈保暖、給熱飲、除濕衫、盡速送院

請大家看看和補充一下吧﹗AHHAHAA~~

各位同伴加大油呀﹗ :mrgreen:

tommy 教練 :mrgreen:
十萬個好野~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 10:23 am 
離線
新仔級
新仔級

friend 寫:
tommy 教練 :mrgreen:
十萬個好野~~

唔敢當呀~~~ 我only對住本急救書和wa精美筆記照住黎打炸﹗~~~

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 10:32 am 
離線
新仔級
新仔級

好似要考埋 :cuthead :gun :yeah 接繩結﹗hahahah~~€ :lol: :lol:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 12:02 pm 
離線
蚺蛇級
蚺蛇級

接繩結係唔駛考的 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 5:31 pm 
離線
活躍級
活躍級

Tommy,你可以做山藝補習天皇了!! :mrgreen:
thank you!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 11:21 pm 
離線
Site Admin

GNAH 寫:
接繩結係唔駛考的 :lol:

要考的丫. :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 12:22 am 
離線
新手級
新手級

星期六日天氣真是麻麻地 可能同第一次一樣 不過應該比這兩天好一點

同上次一樣 星期六下午3:15 西貢94號巴士站等 早啲入去操一操繩

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 1:02 am 
離線
活躍級
活躍級

Samuel 寫:
星期六日天氣真是麻麻地 可能同第一次一樣 不過應該比這兩天好一點

同上次一樣 星期六下午3:15 西貢94號巴士站等 早啲入去操一操繩

收到!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 10:48 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

呵呵呵, 黎左二級班咁耐,我好似未正式介紹過自己喎。

我係義工 袁小信,簡簡單單叫我 "小信哥" 都得架,不過咁既稱呼我會俾人打,因為呢度唔可以搞個人主意的, 呵呵呵.......

都係叫我 "小信" 或 "阿信師兄" 啦
圖檔

毅行者2006既相, 大家睇下我0係邊?! 呵呵呵~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 2:30 pm 
離線
新仔級
新仔級

chrischrisc 寫:
Tommy,你可以做山藝補習天皇了!! :mrgreen:
thank you!!

hahahahhahah~~~~~~~~ :mrgreen:

大家一齊來就要一齊合格走.........hahahaa~~~

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 2:34 pm 
離線
新仔級
新仔級

袁小信 寫:

hahaha~~ 回頭望那個囉﹗hahaha~~

叫阿信~~~>好似....阿信的故事咁.....

不如叫阿信兄弟,咁可以當你係安信兄弟咁.....hahahaha

今日星期睇住我地呀....大佬........ahhaha... :haha

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 3:36 pm 
離線
Site Admin

各準二級朋友仔,見你地過程中努力既練習、加上呢一班有良好既學習態度、行動亦夠快速、再加上你地個個又醒目,同埋咁好士氣,你地既所謂兩隊跟本就係同一種人,個個都係野外活動的人才,
所以考核過程中,今次應該係你地玩番我地轉頭,相信無野難度你地,不過唔好睇少
~因為WA出得既証書,正如你地初初黎一樣,我地都係有要求的。

最後送上我山上既左右銘:
最壞既打算;最好既準備
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

互勉之

最壞的打算;最好的準備!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 6:16 pm 
離線
新手級
新手級

Good news

天氣好轉 雨具之外 記得帶埋太陽油

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 7:49 pm 
離線
新仔級
新仔級

Samuel 寫:
Good news

唔知大家寧願落雨定出太陽呢

我鐘意太陽 雖然好晒又好熱 但個人就充滿力能咁 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 8:27 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

siutommy 寫:
袁小信 寫:

hahaha~~ 回頭望那個囉﹗hahaha~~

叫阿信~~~>好似....阿信的故事咁.....

不如叫阿信兄弟,咁可以當你係安信兄弟咁.....hahahaha

今日星期睇住我地呀....大佬........ahhaha... :haha

傻啦, 我第一次黎做WA義工咋, 你地睇住我就真, 呵呵呵......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 8:48 pm 
離線
吊手岩級
吊手岩級

無論聽日曬定落雨都好 你地都比心機la
PS 聽日我又會比啲野大家經歷下,祝各位好運 :firedevil

咬緊牙關 落場後只須盡力去跑
有成功 有失敗 但不要放棄~!!
本門內功,山形地勢 2:!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 10:13 pm 
離線
活躍級
活躍級

雞雞 寫:
Samuel 寫:
Good news

我都鍾意太陽,多過落雨!!! :sniper

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 6月 27, 2008 10:55 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

雞雞 寫:
Samuel 寫:
Good news

其實天氣既野, 冇話邊樣好, 邊樣唔好, 因為大家都有唔同既特性, 對於我黎講, 上山果個moment唔辛苦既天氣就係最好的,不論 "晴天,雨天,孩子天"(←上左年紀應該會聽過呢個名字), 總之舒服就最好囉, 呵呵呵

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 12:11 am 
離線
活躍級
活躍級

32磅內帶齊全裝備...有d難度... :cry:
要再用多d錢,先可以換少d重量,多d空間... :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 12:29 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

袁小信 寫:
雞雞 寫:
Samuel 寫:
Good news

其實天氣既野, 冇話邊樣好, 邊樣唔好, 因為大家都有唔同既特性, 對於我黎講, 上山果個moment唔辛苦既天氣就係最好的,不論 "晴天,雨天,孩子天"(←上左年紀應該會聽過呢個名字), 總之舒服就最好囉, 呵呵呵

放心, 我唔知你講緊呢個名係乜haha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
可想然之我几細heehee

http://hk.myblog.yahoo.com/stanliris/index?l=f&id=28

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 12:32 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

要再用多d錢,先可以換少d重量,多d空間... :twisted:

都唔一定要用好多$$ ka, 我以前2級上堂考試28bl齊裝備啦^^(以前d架生, 唔係依家呢d)
呢几次訓練, 就係等你體驗下, 有d乜嘢係訓練時可以唔使帶, 咁咪輕d. 有d funcamp先合用等等^^

大家努力呀. 明天見^^

http://hk.myblog.yahoo.com/stanliris/index?l=f&id=28

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 12:54 am 
離線
Site Admin

32 lbs. 係計埋 tape, 繩仔及扣的重量, 但應該唔計大繩的.

修正 : 32 lbs. 係不計山藝三寶 & 大繩的

唸下點樣唔好帶多無胃野上山, 少一分得一分丫. :lol:

最後由 serena 於 週六 6月 28, 2008 3:31 am 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 2:18 am 
離線
新手級
新手級

啱啱執好野 已經重大約28磅 另加 tape 繩扣約3磅

明天再加少少野 應該唔過32磅

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 10:54 am 
離線
新仔級
新仔級

等到頸都長
今日終於可以見大家

呢兩日努力啊

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 6月 28, 2008 11:37 am 
離線
新仔級
新仔級

尋晚不停咁諗有咩可以俾一班地獄導師考,
有幾個諗頭:

1. 模擬同伴遺失所有裝備
2. 同伴失蹤
3. 其中一個cp係死路
4. 行進間緊急撤退
5. 隊友間有衝突

大家可以ge話帶多d糧水,
行進間多留意同伴及導師ge異常舉動,
搵埋撤退路線,
切勿讓"某d人"有機可乘! :sniper

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 3456789 ... 15  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :