野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 7:23 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678 ... 15  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: 繩結終於
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 4:36 am 
離線
Site Admin

勞仔 寫:
哈哈~~煉繩結真係好辛苦 :cry: ,坐車時煉..d人會歧視 :wa ..勁無奈呀..

邊個咁夠胆, :beatu 佢啫.

isaac 寫:
加送"緊急露宿"後的日出

估唔到二級班都可以欣賞到日出 :teee

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 9:41 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

>好多謝bonnie妳咁欣賞我
我最鍾意結交d咁誠實既朋友 XD

bonnie姐姐你努力啊!!
我都欣賞你完成都成個行情~
學習太度好x 10

>不過妳俾導師們見到妳話考完就唔練
佢地一定嘔血

睇來係因為練到化境一星期練左7日但每日36個中[/quote]

最後由 friend 於 週二 6月 24, 2008 10:26 am 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 10:13 am 
離線
新仔級
新仔級

friend 寫:
睇來係因為練到化境一星期練左7日但每日36個中

估計今晚發夢都會係set map、forward bearing、backward bearing、field bearing(係view定field呢?)、三角定位、case、十個繩結、三個系統、兩個core.

一星期有八日每日練36個鐘..............hahaha.......希望pass la....hahaha

各位同伴要加大油呀........ :mrgreen:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 10:17 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

siutommy 寫:
friend 寫:
睇來係因為練到化境一星期練左7日但每日36個中

估計今晚發夢都會係set map、forward bearing、backward bearing、field bearing(係view定field呢?)、三角定位、case、十個繩結、三個系統、兩個core.

一星期有八日每日練36個鐘..............hahaha.......希望pass la....hahaha

各位同伴要加大油呀........ :mrgreen:

係field bearing :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 10:23 am 
離線
新仔級
新仔級

我想問下係唔係要做左wa義工先可以報三級?(如果十月中有得上就好了﹗)

and 係唔係有admin/ design的義工嫁? :lol:

如果星期六日唔可以上山,又可唔可以做下義工呢?

:mrgreen:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 11:07 am 
離線
新仔級
新仔級

:) 今晚好晚才收工, 又少左一晚練繩溫書la,大家要比心機呀 !多謝咁多位義務導師, 真係辛苦晒咁多位la,我地無論行瞓食,你地都睇住,難怪阿鈞兄話唔相信有D咁嘅人la.....
仲有多謝Allen兄嘅5L水救左我地﹔隊長煮食又有一手,無駛愁﹔房生好似我地嘅大哥咁,有領隊的風範﹔仲有好得意的Hilda,我覺得成個friend組好perfect!

過埋個試就唔駛再練la ! :)

以上係bonnie對阿frd組既評價,
咁誠實既帖點可以由得佢沉 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 11:08 am 
離線
新仔級
新仔級

房祖名 寫:
:) 今晚好晚才收工, 又少左一晚練繩溫書la,大家要比心機呀 !多謝咁多位義務導師, 真係辛苦晒咁多位la,我地無論行食,你地都睇住,難怪阿鈞兄話唔相信有D咁人la.....
仲有多謝Allen兄5L水救左我地﹔隊長煮食又有一手,無駛愁﹔房生好似我地大哥咁,有領隊的風範﹔仲有好得意的Hilda,我覺得成個friend組好perfect!

最重要係「房生好似我地大哥咁,有領隊的風範」 hahahah :lol: :lol: :mrgreen:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 11:26 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

房祖名 寫:
:) 今晚好晚才收工, 又少左一晚練繩溫書la,大家要比心機呀 !多謝咁多位義務導師, 真係辛苦晒咁多位la,我地無論行瞓食,你地都睇住,難怪阿鈞兄話唔相信有D咁嘅人la.....
仲有多謝Allen兄嘅5L水救左我地﹔隊長煮食又有一手,無駛愁﹔房生好似我地嘅大哥咁,有領隊的風範﹔仲有好得意的Hilda,我覺得成個friend組好perfect!

過埋個試都要練 kekeke

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 11:55 am 
離線
蚺蛇級
蚺蛇級

引言回覆:
我想問下係唔係要做左wa義工先可以報三級?(如果十月中有得上就好了﹗)

唔一定係義工先可以報三級,不過我們希望當你上三級時,已經把二級的技術練熟,因為三級的時間好緊迫,我們唔希望花再太多時間教二級的技術 :mrgreen: 所以做左義工會有比較多的練習機會 :lol: (十月應該唔會開到三級住)

引言回覆:
如果星期六日唔可以上山,又可唔可以做下義工呢?

只要你有心就可以做義工 :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 12:05 pm 
離線
新仔級
新仔級

siutommy 寫:
房祖名 寫:
:) 今晚好晚才收工, 又少左一晚練繩溫書la,大家要比心機呀 !多謝咁多位義務導師, 真係辛苦晒咁多位la,我地無論行食,你地都睇住,難怪阿鈞兄話唔相信有D咁人la.....
仲有多謝Allen兄5L水救左我地﹔隊長煮食又有一手,無駛愁﹔房生好似我地大哥咁,有領隊的風範﹔仲有好得意的Hilda,我覺得成個friend組好perfect!

最重要係「房生好似我地大哥咁,有領隊的風範」 hahahah :lol: :lol: :mrgreen:

tommy哥你真係善解人意 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 12:36 pm 
離線
新仔級
新仔級

房祖名 寫:
tommy哥你真係善解人意 :lol:

你實在太太太太太可愛了﹗ :mrgreen:

=======================================

問:點樣加入wa的義工呢?

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 12:48 pm 
離線
蚺蛇級
蚺蛇級

引言回覆:
問:點樣加入wa的義工呢?

之前有人問過,你可以睇下下面條LINK :mrgreen:

http://www.wa.com.hk/waclub/viewtopic.php?t=5988

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 8:52 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... =561109864

今次遲左小小~~都有幾張相~~

圖檔

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 6月 24, 2008 10:33 pm 
離線
新仔級
新仔級

我偷左d相 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 8:07 pm 
離線
活躍級
活躍級

6月有黑雨...雷暴警告...山泥傾瀉警告...酷熱天氣警告...連8號風球都出埋... :bounce

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 8:48 pm 
離線
新仔級
新仔級

Hilda 寫:
Uncle Sze,屋企真的舒服很多呢,起碼唔會滴水.....

各位導師, 真的很多謝你們這兩天的教導和幫助,這兩天我真的覺得有點累,但相信你們比我們更累呢,因為無時無刻都要睇住我地,帶領住那麼多人,面對惡劣的天氣,壓力很大呢!你們真的很厲害!

另外,想多謝阿Why,阿Friend同新仔,你地很有耐性咁教我繩結,雖然教左很多次,但轉頭又唔記得,激到你地就快嘔血 :wa ,我會練習ga la,你地下次應該會嘔少d血架!

很期待黎緊既Weekend,又可以有更多更多既經驗 :lol:

Hilda, 睇完你地啲相後, 真係好有興趣玩埋二級去.....唔知你最後有無買到個below $500既營呢??? :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 再戰定向區
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 11:12 pm 
離線
活躍級
活躍級

Mei Mei 寫:
Hilda 寫:
Uncle Sze,屋企真的舒服很多呢,起碼唔會滴水.....

各位導師, 真的很多謝你們這兩天的教導和幫助,這兩天我真的覺得有點累,但相信你們比我們更累呢,因為無時無刻都要睇住我地,帶領住那麼多人,面對惡劣的天氣,壓力很大呢!你們真的很厲害!

另外,想多謝阿Why,阿Friend同新仔,你地很有耐性咁教我繩結,雖然教左很多次,但轉頭又唔記得,激到你地就快嘔血 :wa ,我會練習ga la,你地下次應該會嘔少d血架!

很期待黎緊既Weekend,又可以有更多更多既經驗 :lol:

Hilda, 睇完你地啲相後, 真係好有興趣玩埋二級去.....唔知你最後有無買到個below $500既營呢??? :mrgreen:

haha, 好呀好呀,MeiMei快d報埋二級la,好正! 我最後得高人指點買到過樓底高面積大的單人營 :lol: (不過未有機會訓過 :( )

題外話,順便係度邀請埋各位戰友, 由於我地一級山藝第二次outing時遇上雷爆警告,因此我地班一級班的同學將相約於7月13日再戰定向區,你地有無興趣呀?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 11:12 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

Mei Mei 寫:
Hilda 寫:

佢最後都係中左毒~~哈哈~~
要買隻over $500 小小ge tent 來解毒

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
離線
新仔級
新仔級

chrischrisc 寫:
6月有黑雨...雷暴警告...山泥傾瀉警告...酷熱天氣警告...連8號風球都出埋... :bounce

唔知今回outing會唔會出混合版呢?......hahaha :wa :wa

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 11:18 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

siutommy 寫:

唔知今回outing會唔會出混合版呢?......hahaha :wa :wa

:wa :wa :wa 唔好啦....
最好岩岩d雨停左又無咩陽光 :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 11:18 pm 
離線
活躍級
活躍級

siutommy 寫:

唔係呀ma :wa

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 6月 25, 2008 11:24 pm 
離線
活躍級
活躍級

friend 寫:
Mei Mei 寫:
Hilda 寫:

佢最後都係中左毒~~哈哈~~
要買隻over $500 小小ge tent 來解毒

睇黎d毒應該好難清.....會上癮

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 12:14 am 
離線
新仔級
新仔級

各位同伴:

為方便大家考試,小弟總結了小小野和大家分享:

考試範疇:
1. 煮食
2. 起營(包括A字營、極速收營)
3. MAP READING(SET MAP、FORWARD BEARING、FIELD BEARING、BACKWORD BEARING、三角定位法、GR、等高線、路程和需時)
4. 收繩法兩個

5. 繩結(用途和好處)
平結、單/雙/反串八字結、單/雙漁翁結、(單/雙手)稱人結、半結、STOPPER、雙套結、意大利半結、營釘結

6. 三個系統

7. 隊形和CASE
用任何CASE前,都要做DRABC
1. 確認現場環境安全(D)
2. 檢查傷者>>> 反應(R)、氣道(A)、呼吸(B)、血液循環(C)

CASE
1. 扭傷
處理:檢查是否出血/ 骨折,再決定是否離開

2. 熱抽
徵狀:疲倦、肌肉抽、暈
處理:去陰間、補水和鹽、按摩

3. 熱衰竭/ 休克
徵狀:面青唇白、皮膚濕冷、脈搏快而弱、呼吸困難、神智不清、口渴、想嘔
處理1:去陰間、給傷者自行補水和鹽、承高下肢
處理2:除衫及用扇降溫,但若傷者出現震顫,應停和蓋氈保暖
處理3:如休克,要禁飲食和盡速送院

4. 中暑
徵狀1:熱衰竭是先兆
徵狀2:皮膚潮紅、乾燥無汗、體溫上升、脈促而強、神智不清
處理:去陰間、維持ABC、除衫、用水連續抹身、撥涼、速送醫院

5. 暴寒
徵狀1:異常寒冷、皮膚蒼白、反應遲鈍、肢體感覺麻木、呼吸、脈搏減弱及減慢、清醒程下降
徵狀2:顫抖,若體溫低過32度,顫抖會停止
處理:離開當風處、蓋氈保暖、給熱飲、除濕衫、盡速送院

請大家看看和補充一下吧﹗AHHAHAA~~

各位同伴加大油呀﹗ :mrgreen:

圖檔

最後由 siutommy 於 週四 6月 26, 2008 12:20 am 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 12:14 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

Tommy 兄
好掂呀你 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 6月 26, 2008 4:10 am 
離線
Site Admin

先比 n 個 :woooo :woooo :woooo 你. :lol:

各位同伴:

為方便大家考試,小弟總結了小小野和大家分享:

考試範疇:
1. 煮食 [必須為乾貨]
2. 起營(包括A字營 <-- 只須起掂你帶黎個營、極速收營)
3. MAP READING(SET MAP、FORWARD BEARING、FIELD BEARING、BACKWARD BEARING、三角定位法、GR、等高線、路程和需時)
4. 收繩法兩個 - Mountaineering Coil, Butterfly Coil

5. 繩結(用途和好處)
平結、單/雙/翻穿八字結、單/雙漁翁結、(單/雙手)稱人結、半結、STOPPER <-- 呢個會係考系統時睇你有無做、雙套結、意大利半結 <-- 呎個都會係考系統個時一齊考、營釘結 <-- 不考營釘結

6. 三個系統

7. 隊形和CASE
用任何CASE前,都要做DRABC
1. 確認現場環境安全(D)
2. 檢查傷者>>> 反應(R)、氣道(A)、呼吸(B)、血液循環(C)

CASE
1. 扭傷
處理:檢查是否出血/ 骨折,再決定是否離開

2. 熱抽
徵狀:疲倦、肌肉抽、暈
處理:去陰間、補水和鹽、按摩

3. 熱衰竭/ 休克
徵狀:面青唇白、皮膚濕冷、脈搏快而弱、呼吸困難、神智不清、口渴、想嘔
處理1:去陰間、給傷者自行補水和鹽、承高下肢
處理2:除衫及用扇降溫,但若傷者出現震顫,應停和蓋氈保暖
處理3:如休克,要禁飲食和盡速送院

4. 中暑
徵狀1:熱衰竭是先兆
徵狀2:皮膚潮紅、乾燥無汗、體溫上升至攝氏40度以上、脈促而強、神智不清
處理:去陰間、維持ABC、除衫、用水連續抹身、撥涼、速送醫院

5. 暴寒
徵狀1:異常寒冷、皮膚蒼白、反應遲鈍、肢體感覺麻木、呼吸、脈搏減弱及減慢、體溫低於攝氏35度、清醒程度下降
徵狀2:顫抖,若體溫低過32度,顫抖會停止
處理:離開當風處、蓋氈保暖、給熱飲、除濕衫、盡速送院

請大家看看和補充一下吧﹗AHHAHAA~~

各位同伴加大油呀﹗ :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678 ... 15  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :