野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週六 4月 20, 2024 9:51 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 15  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 2:18 am 
離線
新仔級
新仔級

sze 寫:
昨晚大家表現很好,個個人煮飯都有一手,走佬又夠快,有十個叻:goodar
辛苦了大家回家執背囊,同埋清潔。(係呢個天清潔係有個難度,特別係HK人既屋企地方細細) :bounce

係呢~~

1. 真實既Case個感受如何?同平時既感覺有咩分別呢?
  2. 如果昨晚到今晚都好天,你又會如何呢?
  3. 你下次遇到同樣或近似既個案你又如何決定取捨呢?

1. 真實個案最大嘅感受係要負責。因為平時模擬就算再投入都好,始終有導師呢張安全網,會夠膽做夠膽錯,然後從錯誤中學習。但真實要為自己、為團隊負責,一切都要作最壞打算,唔可以冒錯嘅風險…… 呢個就係我眼中兩者最大嘅分別。

2. 就如之前提到一樣 — "為自己、為團隊負責,一切都作最壞打算",我肯定撤退係正確決定。但對個人而言,真係有啲失落…… 唯有練繩填補空虛。

3. 仍然係同一句說話,同一個決定。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 8:53 am 
離線
Site Admin

Ka Leung 寫:
好熱鬧! 好開心! 有班一級同學( issac, 導遊先生, 阿雞...)上二級又有驚又有喜! learn 好多經驗!! SO HAPPY TO SEE THAT
I AM 嘉良, I hope to see you @不久既將來! :)

原本有雞會在29/6見到你們這一班咁強頑的同學仔!
可惜天氣關係訓練取消緣慳一面
不過這是WA重金禮聘返來的行雷閃電大風雨
唔係每班的同學仔都有這種的經驗體會的呀!!!

我係Grace童,
WA的一位兄弟!!!
好快再0係山上見! :)

學懂感恩讚主

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 9:56 am 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

考核日期如下,以下有三個日子請墳寫可出席的日期,並在以下日子填上自己的的名字
並PM我你的中文全名及別名 極度歡迎你地3次都出席

集合地點: 待定(網上公布)
時間: 9:00am - 5:00pm

(一) 6/7/2008 (日)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

(二) 13/7/2008 (日)
1. chris
2. 阿雞(maybe)
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy *^(00)^*
8.
9.

(三) 20/7/2008 (日)
1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 10:06 am 
離線
新仔級
新仔級

sze 寫:
昨晚大家表現很好,個個人煮飯都有一手,走佬又夠快,有十個叻:goodar
辛苦了大家回家執背囊,同埋清潔。(係呢個天清潔係有個難度,特別係HK人既屋企地方細細) :bounce

係呢~~

1. 已經分唔到幾時真和幾時假了﹗大家的演技實在太精湛了﹗haha~ 因此,唔理真定假,一律當真咁處理。haha~ 用輕鬆的心情處理緊急的事件可以更有效率呀﹗
處理完這個真實case到落巴士後,才確定這次旅程要待續﹗ahaha~~
心想:「會唔會在北潭凹緊急落車呢?」ahahha~~~

2. 咁我地都好相信各教練和組員的判斷。大家都係可以信天文台的預測,如果天文台有咁多儀器都話唔準,根本冇野可以比天文台準了﹗so... 走是合理和明智的決擇。

3. 都會和今次一樣的,當然都會去食糖水﹗ahhahaha :haha

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 1:12 pm 
離線
活躍級
活躍級

皇榜

考核日期如下,以下有三個日子請墳寫可出席的日期,並在以下日子填上自己的的名字

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy *^(00)^*
8. Bonnie
9. 光
10.Gordan
11.
12.
13.
14.
15.

1. chris
2. 阿雞
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 2:13 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

各位同學仔好叻叻喎^^

其實,走......都需要勇氣的。當時我同D教練級一齊傾既時候都十五十六緊,如果當時我係總領隊,我二話不說---即走,但作為一個一同TRAINING既義工仔黎講,又唔想放棄一個咁 "正" 既機會。但最終都係走左, 因為咁會安全和安心一點,唔駛怕有突發性既事情而感壓力。

學阿C話齋,TRAINING事小,命仔最緊要,只要安全的話,幾時TRAINING都可以, 冇命既話, 果下真係咩都冇........

雖然上次有點遺憾,但可以令大家對今次既二級班既印象深刻D, 咁下次大家就會更好好珍惜練習既機會~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 4:59 pm 
離線
吊手岩級
吊手岩級

皇榜

並PM我你的中文全名及別名 :mrgreen: 極度歡迎你地3次都出席 :twisted:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel

1. chris
2. 阿雞
3. Samuel
4.
5.
6.
7.
8.
9.

咬緊牙關 落場後只須盡力去跑
有成功 有失敗 但不要放棄~!!
本門內功,山形地勢 2:!

最後由 稻草人 於 週一 6月 30, 2008 8:45 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 7:51 pm 
離線
新手級
新手級

皇榜

並PM我你的中文全名及別名 :mrgreen: 極度歡迎你地3次都出席 :twisted:

1.
2.
3.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel
12.
13.

1. chris
2. 阿雞
3. Samuel
4.
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 6月 30, 2008 11:31 pm 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel
12. Benson
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.

1. chris
2. 阿雞
3. Samuel
4. Benson
5.
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 明智決定
文章發表於 : 週二 7月 01, 2008 6:18 pm 
離線
新仔級
新仔級

呢個訓練好扺上,什麼天氣都玩晒.
取消CAMP個晚半夜落好大雨,撤退係明智的.翌日,我又可以去到我個朋友個婚禮,正係天公做美la!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 明智決定
文章發表於 : 週二 7月 01, 2008 8:03 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

Bonnie 寫:
取消CAMP個晚半夜落好大雨,撤退係明智的.翌日,我又可以去到我個朋友個婚禮,正係天公做美la!

天意~~ 2:!
個雨會唔會係你book 嫁~~ :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 明智決定
文章發表於 : 週二 7月 01, 2008 8:17 pm 
離線
新仔級
新仔級

Bonnie 寫:

係呀﹗好抵﹗有又名星睇又有靚仔靚囡,又有professional教練﹗hahahaa~~~

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 01, 2008 10:20 pm 
離線
活躍級
活躍級

sze 寫:

係呢~~

(1) 對於真實既Case感覺係已經分唔到真假,直到上左巴士個一刻先肯定係真既! 同時係決定既過程裏面,我會懷疑我覺得既唔安全會否因為我經驗淺呢,同你地既判會唔會唔一樣!
(2) 仍然覺得決定係正確,唔可以博,同埋唔駛成晚擔心,到最後證明我地既決定係正確
(3) 放擔去做決定"取消行程"

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 02, 2008 1:09 am 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel
12. Benson
13. Ho
14.
15.
16.
17.
18.
19.

1. chris
2. 阿雞
3. Samuel
4. Benson
5. Ho
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 02, 2008 9:18 am 
離線
活躍級
活躍級

皇榜

1.
2.
3.

1. chris
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel
12. Benson
13. Ho
14. Allen
15.
16.
17.
18.
19.

1. chris
2. 阿雞
3. Samuel
4. Benson
5. Ho
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 7月 02, 2008 12:56 pm 
離線
Site Admin

係呢~~

a)昨晚的case比早幾次的狼狽得多,這正是現實與模擬的分別。沒有時間給你慢慢準備,慢慢收拾,所以任何時間都要make yourself ready 及 be prepared。這是一次難得的booking。也正因為狼狽,給予大家反思日後可再作改善的地方。經過今次下次一定會做得更好!寫得好真)
    b)真實case比模擬好,因為模擬我會抱著玩的心態去進行!!(心態是重要的,可解除不安、緊張的情緒)
    c)真實個案最大嘅感受係要負責。因為平時模擬就算再投入都好,始終有導師呢張安全網,會夠膽做夠膽錯,然後從錯誤中學習。(各同學一定有同理感受)
    d)真實要為自己、為團隊負責,一切都要作最壞打算,唔可以冒錯嘅風險…… 呢個就係我眼中兩者最大嘅分別。 (冒險呢個字用得很好,不能冒險)
    e)已經分唔到幾時真和幾時假了﹗大家的演技實在太精湛了(証明大家真的很認真)
    f)唔理真定假,一律當真咁處理(名言)
    g)用輕鬆的心情處理緊急的事件可以更有效率呀﹗(呢個係當中既奧妙)
    h)「會唔會在北潭凹緊急落車呢?」(如果再真的個案,還有很多善後的工作要跟進)
    i)其實,走......都需要勇氣的。(今次既勇氣係咩改變你呢?當中有很多地方我們也可坐下來,做一次精彩的解說,可惜時間不許可)
    j)

a)天氣都predict唔到.我唔會覺得自己決定錯.還是安全最緊要.
    b)我明白天有不測之風雲呢個道理
    c)— "為自己、為團隊負責,一切都作最壞打算",我肯定撤退係正確決定。
    d)大家都係可以信天文台的預測,如果天文台有咁多儀器都話唔準,根本冇野可以比天文台準了﹗(大家的標準、安全的價值觀取向,完全可改變整隊人的行程)
    e)走是合理和明智的決擇。
    f)但最終都係走左, 因為咁會安全和安心一點,唔駛怕有突發性既事情而感壓力。
    g)命仔最緊要,只要安全的話,幾時TRAINING都可以, 冇命既話, 果下真係咩都冇........
    h)取消CAMP個晚半夜落好大雨,撤退係明智的
    i)仍然覺得決定係正確,唔可以博,同埋唔駛成晚擔心,到最後證明我地既決定係正確

a)有可能未出發前已經cancel左呢次活動.另扎吉日 (會幾時取消呢?不過最不理想大家到齊之後一聲取消。)
    b)下決定是最困難的。昨晚大家都面對個人意願及整體的考慮而作出決定。
    c)因應a時間、b地點、c活動性質及d各人狀況而決定是否取消活動! (呢位同學寫得十個好,值得參考)
    d)都會和今次一樣的,當然都會去食糖水﹗(我們和你們也一樣,要做重要的賽後檢討)
    e)同時係決定既過程裏面,我會懷疑我覺得既唔安全會否因為我經驗淺呢,同你地既判會唔會唔一樣(安全上的價值觀一致的話,你日後的決定會教學如何做得最好)
    f)放擔去做決定"取消行程"(恭喜你~~預防勝於XX)
    g)

以上問題,不分先後,希望接受我的簡單回應,有問題也願意share 更多的

最壞的打算;最好的準備!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 03, 2008 8:32 pm 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.

1. chris
2. 阿雞
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6. 房祖名
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel
12. Benson
13. Ho
14. Allen
15.
16.
17.
18.
19.

1. chris
2.
3. Samuel
4. Benson
5. Ho
6.
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 06, 2008 1:05 am 
離線
Site Admin

大家會否又摘錯日子呢 :2gun :could

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 06, 2008 10:48 pm 
離線
新仔級
新仔級

唔好意思呀咁多位隊友
13號突然有事上唔到山
我要轉去20號 :cry:

P.S. 有勞阿趙組照顧我呢個麻煩友喇

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 06, 2008 10:49 pm 
離線
新仔級
新仔級

皇榜

1.
2.
3.

1. chris
2. 阿雞
3. Hilda
4. 勞仔
5. Isaac
6.
7. Tommy
8. Bonnie
9. 光
10. Gordan
11. Samuel
12. Benson
13. Ho
14. Allen
15.
16.
17.
18.
19.

1. chris
2.
3. Samuel
4. Benson
5. Ho
6. 房祖名
7.
8.
9.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 07, 2008 12:57 am 
離線
活躍級
活躍級

各位教練,請問這個營覺得點?
http://www.luxeoutdoor.com/eng/catalog- ... th=/12/134
起營都好似幾方便,但有無人用緊?或都知道幾錢? :?: :?: :?:
謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 07, 2008 1:45 am 
離線
Site Admin

你問得真係岩勒 :lol:

calling 喀仔, over...over... :mrgreen:

等我又插下咀先.
2.5 kg, 若果遠足營用, 可以再搵個輕少少
同埋無 mud 紗, 炎夏時會焗丫

個隻 habitat 會唔會好 d 呢 :silly

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 07, 2008 10:32 am 
離線
Site Admin

serena 寫:

calling 喀仔, over...over... :mrgreen:

等我又插下咀先.

未睇serena篇文我都係考慮habitat
http://www.luxeoutdoor.com/eng/catalog- ... th=/12/134

因為我都有一個,個人感覺,好過"來路野"既高檔貨

最壞的打算;最好的準備!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 07, 2008 10:39 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

serena 同啊C 講得岩~~
上山重量我就會放第一ge~~
2.5KG 就太重o~
如果有二人tent 來講我就一定唔會考慮~
:mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 07, 2008 11:08 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

sze 寫:
serena 寫:

等我又插下咀先.

未睇serena篇文我都係考慮habitat

因為我都有一個,個人感覺,好過"來路野"既高檔貨

咦?! 新野喎, 如果未有這個之前, 我會考慮 spider II, 因為夠輕
呢個似乎輕左又易起左, 掂

得閒搵架仔問價先

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 15  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :