野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 7:24 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 1:10 am 
離線
活躍級
活躍級

阿龍教三級班時,常常提醒我地學拯救技術之餘,圖針都要好強,兩者缺一不可,佢話rescue好勁,但圖針好屎,咁你去到現場找尋傷者既時候唔通同個傷者講:「呀先生,依家我地上緊黎救你,不過唔好意思,我地唔係好熟路,麻煩你可唔可以帶一帶我地上去救你?」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的
我會留住那對鞋...龍..我愛你

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 1:11 am 
離線
活躍級
活躍級

阿龍成日話:「唔好考我繩結!我係全宇宙打八字最快既人!」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 10:45 pm 
離線
活躍級
活躍級

Panda剛剛做義工既時候,幫手帶二級班, 跟grace 童同雪山平學野, 上到牛耳石山, 然後準備過去食豆腐花的一段路時

阿龍打來問班學員情況
我話山上好多牛..與..屎
同埋d學員好驚牛
跟住我就比左grace聽,
grace講完到我講
龍:「panda, 你聽住, 我有d野想同你講」
panda:「講啦」
龍:「hum.....好啦, 你聽住喇」
panda:「好呀」
龍:「panda, 呢樣野你一定要記住」
panda:「好呀, 你講啦」
龍:「你應承我一定一定要記住喇喎」
panda:「得喇…你好x煩呀」
龍:「唔係呀.Panda, 我同你講呢樣野好重要, 你一定要留心聽住」
panda:「哦,我知道喇,我聽緊」
龍:「你記唔記得架?」
panda:「記得呀...你講啦....」
龍:「panda, 咁你依家聽住喇.」
panda:「哦...(企左係度聽, 神色凝重)」
龍:「panda………我愛你」
panda:「哦..咁你想講咩重要野比我聽?」
龍:「咪我愛你囉」
panda:「你講咁耐就係想同我講我愛你?」
龍:「係呀.係咪好重要呢…嘿嘿嘿嘿」
panda:「你冇野呀..」
龍:「哈哈哈哈…..咁你到底愛唔愛我啫,panda」
panda:「我都愛你」
龍:「好啦,我煲左湯,陣間返黎飲啦,我落左成斤江瑤柱煲架。」
8個鐘頭後,太陽落山,個煲湯已完成..聞到已經想喊,好濃,好暖胃,水準如同阿龍山藝技術,只能用展翅仔教我既述語來形容 - 太監騎馬!

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 10:46 pm 
離線
活躍級
活躍級

阿龍時時都話岳峰阿伯好惡架….有次我第一次上三級班, 阿伯與朋友駕車經過, 話有蕃薯請阿龍食, 阿龍叫我除左個coil就過去攞, , 不過我冇除, 行多兩步, 阿龍又提我除左先, 咁個我除左之後就過去攞蕃薯, 之後我話個coil唔阻住, 做乜要除, 佢話:「阿伯好惡架,如果佢見到你個coil打成咁, 會鬧我架。」
panda:「哦...」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 10:46 pm 
離線
活躍級
活躍級

去韓國攀山

阿龍有次氹緊阿平計劃冬天去韓國爬雪山既時候, 講左個故事比我地聽。
龍:「個陣時成班兄弟帶齊晒架生, 著埋boot, 出晒冰斧, set 晒繩, 準備攻頂, 突然旁邊出現一個老人家, 著住件紅色雪衫, 乜架生都冇, 只係著住平底鞋既物體…係我地隔離行落山, 經過時仲帶住一d好奇異既眼光咁望住我地, 我地又以好奇異既眼光望住佢落山, …嘩…大家你眼望我眼..…...個次幾尷尬呀。」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 10:48 pm 
離線
活躍級
活躍級

阿龍成日都話阿伯好惡的

佢話以前跟阿伯爬雪山時, 隔離team有人出事, 阿伯即刻叫阿龍set 繩, 阿龍個時仲好似係初哥仔, 好緊張, 打黎打去都打唔到個雙套結, 阿伯見到佢咁騰雞, 就忍唔住問候佢:「乜你咁x蠢既!」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

最後由 panda 於 週四 4月 07, 2005 1:58 am 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 4月 06, 2005 11:27 pm 
離線
活躍級
活躍級

攀石篇:
「踩face要好似擦子膠咁, 係咁卒係咁卒!!!,我個時學rock,三個月換一對鞋」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 4月 08, 2005 12:04 am 
離線
活躍級
活躍級

好像是03年6月,我上完一級班,臨走前聽到旁邊有個肥仔同班學員話:「如果呢,你地弟時自己同人係西貢行山,但係迷路,落唔到山,或者出左事,82038848呢個電話,係喇,你地都可以打黎搵我地幫手,我地會盡力,只要係西貢區有朋友出事,我地都會call班兄弟上黎救你既,但最緊要既係,你要打得通呢個電話。哈哈哈哈….」
呢個肥仔又幾有義氣。

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 4月 08, 2005 12:05 am 
離線
活躍級
活躍級

龍:「panda,你知唔知道我地wa由開檔到依家,你係第一個需要我地專登開會傾下接唔接受你做義工乍?」
panda:「唔係呀..咁重視我?」
龍:「你知唔知你條友仔係張義工表度淨係寫三個字同電話(姓名及電話),我睇到之後即刻要等d兄弟返黎問下知唔知呢條友係乜水,做乜淨係寫個名,其他乜都唔填就交,呢條友係咪傻架,好彩d兄弟話你冇乜野我先肯收你做義工乍!你條死仆街。」

係你教識我攀岩的,
係你教我買那對攀石鞋的

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :