野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 6:34 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 9101112131415  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 7:31 pm 
離線
活躍級
活躍級

friend 寫:
今個星期我同啊why 以經準備左一個新奇又次激ge 活動比大家~~哈哈~~
一定好玩過去海洋公園嫁~~ :mrgreen:

咁大穫...!!! :wa 有d驚喎...!!! :baby_cry

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 7:34 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

chrischrisc 寫:
friend 寫:
今個星期我同啊why 以經準備左一個新奇又次激ge 活動比大家~~哈哈~~

咁大穫...!!! :wa 有d驚喎...!!! :baby_cry

放心~~係老少咸宜~由10歲到60歲都得~男女都得~~ :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 8:29 pm 
離線
活躍級
活躍級

friend 寫:
friend 寫:

放心~~係老少咸宜~由10歲到60歲都得~男女都得~~ :mrgreen:

:mrgreen: ←但你呢個樣有d奸... :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 8:40 pm 
離線
活躍級
活躍級

friend 寫:
friend 寫:

:mrgreen: <-橙色衫既人係唔可以信架,小心!小心!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 8:49 pm 
離線
活躍級
活躍級

Hilda 寫:
friend 寫:
friend 寫:

:mrgreen: <-橙色衫既人係唔可以信架,小心!小心!

係... :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 9:16 pm 
離線
吊手岩級
吊手岩級

皇榜

各準野外歷奇二級山藝証書同學仔:

我們20/7(日)補考的集合地點為本會之Base Camp ,請盡量勿公開談論之正確位置。(可個別PM問我Base Camp 的位置)
如對當日有任可問題歡迎致電:82038848 或在此查詢

請各學員帶備Day Pack 易嬌聞(包括大繩、Tape、釦) :mrgreen:
9:00am正準時集合
(今次以訓練性質為主,請各學完做好準備 :firedevil )

呢個班仲有邊位學完有興趣就快手D畫隻龜la :mrgreen:
(三) 20/7/2008 (日)
1. chris
2. Samuel
3. Benson
4. 房祖名
5. Tommy
6. Bonnie
7. Hilda
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

咬緊牙關 落場後只須盡力去跑
有成功 有失敗 但不要放棄~!!
本門內功,山形地勢 2:!

最後由 稻草人 於 週四 7月 17, 2008 11:34 pm 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 9:16 pm 
離線
Site Admin

Hilda 寫:

哈...哈...哈... :lol

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 9:27 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

Hilda 寫:

等你著上這件橙色衫就會覺得好好好可信架啦 :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 7月 17, 2008 11:59 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

下次上山著黑色3 在外面sin~ :mrgreen:
黑色個樣成實D~~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 2:47 am 
離線
新仔級
新仔級

:(
唉,我黎唔到呢個班呀~>.<
好想黎~但又唔可以放棄班童軍 :cry:
不過我會為你地打氣嫁..加油丫~~
p.s
幾時一齊行山玩玩先?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 10:29 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

勞仔 寫:
p.s
幾時一齊行山玩玩先?

這個嘛, 不如大家俾個期出黎先(星期六日應該最多人可以出場), 然後再夾啦
地點方面, 未必揀番西貢既, 不如黎我地頭好嗎? 我在新界北, 粉嶺一帶都唔錯架

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 12:28 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

又可以去九龍/香港島/大嶼山 [好野...成個香港都比我講晒啦 :mrgreen: ]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 12:56 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

VIP1217 寫:
又可以去九龍/香港島/大嶼山 [好野...成個香港都比我講晒啦 :mrgreen: ]

新哥仔, 你大我呀?? 呵呵呵

大番你先, 長洲, 東龍洲玩環島行^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 4:54 pm 
離線
新手級
新手級

星期日上午8:15西貢94號巴士站等,坐8:30班94號巴士。
輕裝,帶Day Pack連大小繩、Tape、釦。
全乾貨,唔駛帶營同爐,最緊要帶齊雨具。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 8:31 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

Samuel 寫:
星期日上午8:15西貢94號巴士站等,坐8:30班94號巴士。
輕裝,帶Day Pack連大小繩、Tape、釦。
全乾貨,唔駛帶營同爐,最緊要帶齊雨具。

唔好忘記防曬的用品呢 :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 10:34 pm 
離線
活躍級
活躍級

袁小信 寫:
勞仔 寫:
p.s
幾時一齊行山玩玩先?

這個嘛, 不如大家俾個期出黎先(星期六日應該最多人可以出場), 然後再夾啦
地點方面, 未必揀番西貢既, 不如黎我地頭好嗎? 我在新界北, 粉嶺一帶都唔錯架

都好! 2:! 但要去買地圖先!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 10:41 pm 
離線
活躍級
活躍級

8月10日(星期日)好嗎?但地點由大家俾吓意見!
建議地點:
1)
2)
3)
參加人士:
1)chris
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 7月 18, 2008 11:29 pm 
離線
Site Admin

每個版面有唔同既用途, 分左類去傾, 其他人入黎睇個時都會易睇得明及容易搵得番個個話題.

隨住呢個班完結後, 呢條題目亦唔會再繼續.

所有, 有關呢個二級班既課程話題, 請黎呢到繼續, 而有關其他的話題, 例如發起活動, 請於 "wa 娛樂活動"另開一題再傾, 謝謝.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 7月 19, 2008 10:23 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

serena 寫:
每個版面有唔同既用途, 分左類去傾, 其他人入黎睇個時都會易睇得明及容易搵得番個個話題.

隨住呢個班完結後, 呢條題目亦唔會再繼續.

所有, 有關呢個二級班既課程話題, 請黎呢到繼續, 而有關其他的話題, 例如發起活動, 請於 "wa 娛樂活動"另開一題再傾, 謝謝.

唔唔, 咁我去 "WA娛樂活動" 開個題目啦, 各位有興趣既都黎LA, 呵呵呵

http://www.wa.com.hk/waclub/viewtopic.php?p=41450#41450

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 7月 19, 2008 11:42 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

已經有11版共二百幾段回應,我覺得我地呢一班真係好熱心!!好熱血!! :love
除咗一班好好嘅導師之外,其實個個同學都令我非常深刻!

每個人都有獨當一面嘅才能,好值得我去學習學習...例如冷靜嘅頭腦同準確嘅分析、積極行動嘅態度、強健嘅體魄、對逆境嘅寬容,又有d同學會為公家帶備裝備、為大家做聯絡等...有時真係覺得自己無咩用... :(

一級班同二級班嘅最大分別,除咗學嘅內容深入咗好多外,就係有"過夜"機會!一班人經過幾個晚上,有甜酸苦辣,有日曬雨淋(最貼切),有出生入死(好似誇張咗),點都有d經歷、回憶...記得第一晚,落大雨瞓覺,成晚瞓吓醒吓,又要"不"水,面對營內滴水,積水,慘過住木屋 :( ,但大家又記唔記得,當晚嘅晚餐,係咁多晚中最豐富嘅呢?
到第二個outing晚上,要做野外露宿者,真係真真正正同大自然融為一體...包括所有蚊蟲...但得到嘅,除咗一次寶貴嘅經驗之外,就係第二朝美麗嘅日出...
第三個outing晚上又點呢?起完營,剛剛食完最後一口飯,仲諗住抖一抖...點知...b~~~~~"吹雞"!!!吓!未抺咀喎!!跟住點?大家都知啦...緊急撤退嘛!!不過目的地係自己屋企,哈哈!!
第四個outing,仲正!但內容牽涉WA嘅商業秘密,我都係唔講咁多,費事d師弟師妹少樣嘢玩啦!!但我地就...哈哈...心照啦!!正!!

出發前,大部分嘅同學都係唔相識,但到咗今日,一班有共同經歷嘅人有共同嘅興趣,真係好美滿呀...大家都急不及待,好想即刻行吓山,去吓fun camp,一方面可以試煉吓d技術,另一方面又可以享用吓自己嘅裝備...哈哈,我都有呢個期望呢!!! :lol:

同大家一樣,我都有諗過,升班上三級課程,但我體能真係好唔掂,就算出發體力有7分,但行二個鐘就剩番2...再行一個鐘就得番0...然後就負了...
但最慘都係有落斜恐懼症...成日好驚會碌落山...
希望可以用呢幾個月嘅時間,克服到呢d問題,到時可以再用學員身分,同大家在山上再戰各種逆境啦!!!

CHRIS哥仔, 每個人都有佢自己既長處短處,唔會話一步登天的

體能唔夠???? 練出黎
技術唔夠???? 練出黎
上山經驗???? 練出黎
應變技巧???? 練出黎
膽色??????? 練出黎

只要有心有力有熱血,乜都可以練出黎,呵呵呵

雖然我既行山經驗不少,但山藝知識都係半桶水,所以我都努力準備上三級班,希望到時大家見面時係同學身份啦

如果驚落斜既,可以試下將重心放低D,甚至微微紮個四平馬落斜 (呵呵呵, 個動作好難形容),咁會容易平衡D,但係四頭肌既負荷會好大,再加上背包既重量,波羅蓋會好易傷,所以要小心D和多D小休, 記得拉筋

分享多些少先,因為我都未正式介紹過自己,今次係我在WA第一次做義工。自初中時開始跟一位幾唔錯既教練學關於原始求生和行山既技術,在高中時開始做左5年半 類似WA義工既導師工作,帶過七百幾次one day trip (呢份工由98年做到2004年6月左右, 想知我之前做乜既私下問我啦),今次久休復出其實都幾感動,據過去經驗,係好難遇到雙方都有咁深交流性既隊伍,有得著既唔只係學員,導師都好感動架,因為呢種情況係可遇不可求的。

以前我做導師帶隊以興趣為主,果時因為收人工,所以好大壓力,基本上係不容有失,亦要擺出一副 “導師款”,方便做野,所以想以短時間內同客人熟落D都幾難。而家黎做義工,真係開心好多,起碼容易識到朋友,又唔駛夾硬擺個硬崩崩既款出黎。

可能4年幾冇做過導師、心態上有改變 (比較舊時係小講野左,處事方式又變得自我)、對山藝技術未完全掌握、工作太忙,所以大家見我出現既日子我都遲到,狀態好差恰眼訓,同埋成日出現蝦碌既情況,但對我黎講今次都係一個好好既回憶機會,可以令我回想起十年前初入行做導師時既搞笑狀況。我諗warm up一下,對之後既WA義工服務會更加順利和投入。

開心咁投入大自然,不斷體驗和經歷不同的人和事,這些過程是用錢係買不到的,經過以前收錢做導師和WA既義工經驗後,我覺得放棄一兩日既賺錢機會,都會黎WA免費做野,又或者JOIN多點不同的野外活動,對於我黎講過程已經係一種用錢買不到的得著。

各位剛報名做義工既朋友,在WA之中大家都係咁高咁大,都冇話乜野師兄唔師兄架,總之得閒約出黎切磋武藝,增進技術啦,又或者體驗唔同既大自然生活都得架^^

(要MSN的PM我啦)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 7月 19, 2008 9:10 pm 
離線
新仔級
新仔級

稻草人 寫:
皇榜

各準野外歷奇二級山藝証書同學仔:

我們20/7(日)補考的集合地點為本會之Base Camp ,請盡量勿公開談論之正確位置。(可個別PM問我Base Camp 的位置)
如對當日有任可問題歡迎致電:82038848 或在此查詢

請各學員帶備Day Pack 易嬌聞(包括大繩、Tape、釦) :mrgreen:
9:00am正準時集合
(今次以訓練性質為主,請各學完做好準備 :firedevil )

呢個班仲有邊位學完有興趣就快手D畫隻龜la :mrgreen:
(三) 20/7/2008 (日)
1. chris
2. Samuel
3. Benson
4. 房祖名
5. Tommy
6.
7. Hilda
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

咬緊牙關 落場後只須盡力去跑
有成功 有失敗 但不要放棄~!!
本門內功,山形地勢 2:!

擦番個名先,我有份2000字嘅自傳要寫,趕住交,今次join唔到啦,隊友們精神支持你地呀 :haha

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 7月 19, 2008 9:27 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

講笑:你可以囉部手提電腦上山寫架 XD

哈哈~唔緊要啦-v- 下次再見 :mrgreen: :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 7月 19, 2008 9:34 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

你來唔同太可惜啦~~
下次有機會ge~~
:mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 20, 2008 8:07 pm 
離線
活躍級
活躍級

今日活動相當精彩!我可以好自豪咁講:"我爆過林喇"
過程仲有好多體驗,等我休息吓再同大家分享啦!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 20, 2008 8:12 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

又有相睇啦~~!!!
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 9864&saved

圖檔
出發前睇來個個都好靚仔靚女喎~~哈哈~~唔之行完會點呢~~ :firedevil

圖檔
幾輕鬆~~哈

圖檔無人ge?!

圖檔

圖檔啊Why 去左邊啊??!!

圖檔睇來相同當時ge 情況有D 出入喎~~佢地仲係咁開心ge?~

圖檔好滿足ge 面啊~~

圖檔
變面啦~~落左之後~~ :twisted:

圖檔
Tommy 去左邊啊?!

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 9101112131415  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :