野外歷奇 WA Club

這裡有著形形式式不同的討論題目,歡迎各會友談天說地!
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 11:56 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 101112131415  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 20, 2008 8:25 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

好有效率呀 friend :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
比10個good你呀

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 20, 2008 8:49 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

VIP1217 寫:
好有效率呀 friend :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
比10個good你呀

哈哈哈~~緊係啦~~
lee 個outing 咁正~~
其他都快D 放D 相上去啦~~
哈哈~~ :mrgreen:
應該仲有好多好陳睇~~
無來ge 真係好可惜~~哈哈~~

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2008 9:18 pm 
離線
活躍級
活躍級

(1) 係今日又熱又焗既天氣下爆林既時候,你諗緊d咩?有咩令你會跟阿friend條變態佬(佢自己話架咋)繼續行落去?

(2) 完成今日既outing後,這次既經驗會唔會改變你係第一次outing所講既期望?

(3) 完成這個課程後,對於這項活動會有咩Planning或者發展方向?

(4) 有咩見議可以俾番WA既Trainer同Helper?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 20, 2008 10:25 pm 
離線
活躍級
活躍級

有相睇啦! :)
http://www.facebook.com/album.php?aid=4 ... =613122600

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 12:44 pm 
離線
活躍級
活躍級

chrischrisc 寫:

仲有我個d~

http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... =538216984

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 6:23 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

好靚喎你...... D相

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 7:10 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

我想問問, 星期日你地係咪上過 獅地 呀?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 7:48 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

袁小信 寫:

係啊~~仲有case 做天啊~~
係唔係見倒幾個燈色ge 人爆上去啊~~
:mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 8:39 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

friend 寫:

嘻嘻,得一個jar XD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 8:59 pm 
離線
活躍級
活躍級

VIP1217 寫:
friend 寫:

嘻嘻,得一個jar XD

一個就夠哂la :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 嘩 !
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 9:09 pm 
離線
新仔級
新仔級

d相影得好生鬼呀,同埋好似聽到你地d笑聲咁:)

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 嘩 !
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 9:27 pm 
離線
活躍級
活躍級

Bonnie 寫:

haha, D相真係呃到人呢!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 9:44 pm 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

引言回覆:
一個就夠哂la

如果得一個行我就唔爆嫁啦~~哈哈哈哈~~
果日爆得好盡興~~以一個好快ge 時速爆上頂~~哈哈~

引言回覆:

一定係Tommy 個樣呃倒人啊~~哈哈~~
我睇反D 相就記得果日Hilda 姐姐佢look 落山時慘叫~~哈哈

最後由 friend 於 週一 7月 21, 2008 10:22 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 嘩 !
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 9:52 pm 
離線
新仔級
新仔級

Bonnie 寫:

係囉係囉
好吸引

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 10:44 pm 
離線
活躍級
活躍級

friend 寫:
引言回覆:
一個就夠哂la

如果得一個行我就唔爆嫁啦~~哈哈哈哈~~
果日爆得好盡興~~以一個好快ge 時速爆上頂~~哈哈~

引言回覆:

一定係Tommy 個樣呃倒人啊~~哈哈~~
我睇反D 相就記得果日Hilda 姐姐佢look 落山時慘叫~~哈哈

唔係叫救命,而係叫好驚.....辛苦你忍住唔笑呢!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 21, 2008 11:58 pm 
離線
活躍級
活躍級

睇到我地昨日outing嘅相,無去嘅朋友係唔係好羡慕呢?昨日天氣非常之好,陽光充沛,天朗氣清,能見度相當高,我地終於可以全程唔駛著雨褸,或者擔住把遮,隻腳又唔駛沾滿泥漿喇!不過,借用wa教練一句口頭蟬:"...不過就有辣有唔辣啦!"好天嘅代價,當然係要同陽光玩遊戲啦!紫外線加高溫,少d準備同體能,都會喪命! :evil:

講返我地嘅outing,我地六位學員,相約喺西貢巴士總站集合,再搭巴士往wa嘅基地!我一到步,湯美就打量吓我嘅背囊,然後就傳出呼天搶地嘅慘叫...呀!...咩事?!原來湯美出發前無睇到稻草人嘅post,帶咗fullgear出場!唔係day pack嘅易嬌聞,係overnight嘅易嬌聞...!當日咁熱,孭三十幾磅背囊,都幾大穫,聽聞好似仲有臘腸添喎!全程巴士,湯美做晒主角,製造咗好多歡樂!但歡樂背後,其實都有代價,究竟係咩?陣間再講!

我地上午九點到達wa嘅基地集合,對我嚟講,見識到基地嘅真面目,真係有d興奮,現場有好多唔同嘅裝備,分門別類咁放於兩邊,除咗我地常見嘅繩同扣之外,仲有一d攀岩嘅"架生",雖然唔知點用,但肯定係專業嘢,好有新鮮感呢!人齊之後,作一個出發前必須嘅簡報後,影咗d相,我地就向爆林嘅起點...出發!!!

由於當日我已帶住二級山合格嘅心情出現,心態上有少少放鬆(阿Sze,原諒我呀!),轉為加多一點享受嘅心態,都幾開心!沿途有傾有講,有時又俾教練突擊吓d山形地勢,好快就到達上午嘅重頭戲--爆林嘅起點了!到達現場,朋友就叫我地試吓自己搵條路上山...吓! :wa ...大佬!無路喎...!咪就係無路行先叫做爆囉!我地呢幾粒爆林新丁,對住幅綠色嘢,無從入手,最後由朋友身先士卒,喺我地面前,示範吓重要嘅三級班學前課程--"爆林"!我一踏入呢幅綠色嘢,行咗五步,就已經知道,今次真係嚟料喇!起步時,兩邊嘅植物都好高,加上樹滕交加橫纏,一定要"烏"低身過,好彩我前面係高大嘅祖名,跟住佢行過嘅軌跡,點都有d著數!向上攀升咗大約20米後,頭頂嘅植物少了,唔駛再"烏"低身行,但又即係代表對陽光嘅掩護...無咗!強勁嘅陽光,曬得全身灼熱,但好在間中有d涼風吹過,我地梗係要停一停,爽一爽啦!除咗天氣係考驗之外,崎嶇嘅"路"都令我體力快速消耗,步履有時小,有時又要大,有時仲要爬添,非常吃力!!記得行到山腰位置,唯一嘅女隊員曉達,因為失足跣腳,跌咗落側邊,險象環生!好在有d植物頂住,無咩大礙!其實除咗曉達,我地大家d手、面、頸,都留有不少長短"戰績"呢!由於天氣實在太熱,大家又要手腳並用咁向上推進,都用咗唔少體力,爆咗大半個山後,教練提議我地爆番去小路方向,再由小路上頂...我地撐吓撐吓,終於上到頂喇!!哈哈哈哈!!(可能得我一個係撐嘅呢!)

上到頂,陽光當然無少到啦,但都叫做有d風,通爽d,我當時體力指數都已經跌盡,多得朋友開把遮遞俾我,好感動呢!大家休息咗一陣,準備再次起行,就喺呢個時候,孭住三十幾磅背囊嘅湯美感到有d不適,有輕微衰竭嘅徵狀...我地咁pro(自稱),當然處理到啦...!其實係好在佢嘅情況唔算太嚴重,食返d高熱量嘅食物補充,再加飲水、撥扇、休息...一陣間,湯美就回復過嚟,行程又可以繼續喇!但喺呢個時候,大家記唔記得上文講過嘅"代價"呢?如果...咁咁咁...事情又會唔會...咁咁咁呢????我地幾個喺巴士笑湯美無睇post,但我地又有無主動提佢呢?有無地方需要反省呢?所以學習係永無止境...經驗,係無時無刻都會累積...!!!

下山喇...!雖然無上山咁辛苦,但對我嚟講,心理上嘅壓力,絕對唔容易應付!!我行山有兩大弱點:一是體能,上山時已叫晒救命...;二是落斜恐懼症...今次落山時,有d路真係非常非常斜(只係對我嚟講,其他人又無事 :cry: ),我要踎低先落到...其實諗番起都幾樣衰,完成二級山,落山都仲要咁狼狽...呢個時候,隊友森苗不斷鼓勵我,又加少少鞭策,唔俾我坐住落...終於,試吓又企高d...試吓又企高d,都算有d改善啦!但途中跣咗幾嘢,都幾驚!落落吓,終於落到底喇!!呼~~鬆一口氣!!多謝你,森苗!!!

返到基地,休息吓,湯美就因事撤退了,剩番其他人,一邊分享,一邊食午餐,好開心呢!

下晝,我地去咗個小斜坡感受吓沿繩下降,個斜坡有成80度,好直吓,我出去一刻,個心真係有"離一離"嘅感覺,同之前唔同,今次比之前高好多,大家可以睇相感受吓啦!我諗試多幾次,一定對克服畏高好有幫助!

總括嚟講,成日嘅活動係非常之辛苦,但又做咗好多之前無做過嘅嘢,感覺到自己確實有d提升,好似升咗Lv咁,好開心呢!哈哈!!!!起碼,我感覺到自己嘅兩大弱點,都有突破咗極限啦!多謝晒咁多位教練同隊友!!

後記:我當日出發前懶醒,以為自己大汗,帶條吸水毛巾去就無死,點知,條吸水毛巾真係吸水力強,用嚟抺面,真係滴水不漏...搞到塊面乾到爆!!!加上咁曬嘅天氣...我塊面...燶咗!!!唉... :cry:

最後,分享多幾個字關於今次outing:十級嘅辛苦,十級嘅回報!!! 2:!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 12:04 am 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

見到你地個個係完左班之後都咁支持依個forum
用咁多時間打番d經歷出黎
我真係老懷安慰 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

曬傷ge話睇下阿Y的推介啦
http://www.wa.com.hk/waclub/viewtopic.php?t=6149

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 1:23 am 
離線
活躍級
活躍級

VIP1217 寫:
見到你地個個係完左班之後都咁支持依個forum
用咁多時間打番d經歷出黎
我真係老懷安慰 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

曬傷ge話睇下阿Y的推介啦
http://www.wa.com.hk/waclub/viewtopic.php?t=6149

唔該晒Vincent!唔該晒阿Why!我會去睇睇的,thanks!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 9:05 am 
離線
活躍級
活躍級

Chris, 仲掙120字先夠2千字呀.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 9:55 am 
離線
Site Admin

今次既trip睇你地既相就知你地好滿足,影相即係值得留念,值得回億!
Chris多謝你花時間打篇勁野,不過我話花時間,但係我也相信一定值回的。
起碼呢度收視高 :mrgreen: 還有見到你從文中更認識自已,又可令無去既朋友大開眼界。

這個旅程如果落雨法就完全不一樣了,更危險了。

最壞的打算;最好的準備!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 9:57 am 
離線
新仔級
新仔級

睇嚟唔止呀,仲多過我份2000字的自傳呀,哈哈~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 10:54 am 
離線
馬鞍山級
馬鞍山級

勁野啊~~Chris哥哥~~
lee 個文章一路睇一路個腦出左好多唔同ge 景象~~
lee 次ge outing 對你真係好有反應~~
唔只係爆林,上山ge 技術~~
而係個人都有所特別ge 感受~~
lee 個outing 真係去得好直得~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 11:02 am 
離線
新手級
新手級

Chris
簡直就係論文,一篇又一篇既論文 :typing
集齊咁多篇,可以出番本書啦 :deal

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 12:30 pm 
離線
牛湖墩級
牛湖墩級

friend 寫:
袁小信 寫:

早幾個月一條友仔爆過果條路, 覺得熟口熟面咪問下囉, 呵呵呵....
http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... 36711&op=6 ←當日戰績

各位未盡興既記得JOIN 10/8既活動呀 :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 7月 22, 2008 6:01 pm 
離線
活躍級
活躍級

Hilda 寫:
Chris, 仲掙120字先夠2千字呀.......

多謝你有數!!嗰120字我會再後補,哈哈!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 373 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 101112131415  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :